Zoeken

Kabelproject met Marokko zorgt voor onrust in Verenigd Koninkrijk

14 september 2024 - 15:30 - Wereld

©

Het plan om een 3800 kilometer lange onderzeese kabel aan te leggen tussen Marokko en het Verenigd Koninkrijk, waarmee 8% van de Britse elektriciteitsbehoefte gedekt zou moeten worden, leidt tot grote zorgen bij de inwoners van Abbotsham, een dorp in het noorden van Devon.

Het project, met een prijskaartje van bijna 22 miljard dollar, omvat de bouw van een 3800 kilometer lange onderzeese stroomkabel en een energiecentrale van 10,5 GW in Marokko, die wind- en zonne-energie zal opwekken. De kabel zal aan land komen bij Abbotsham, waarna de stroom via een 14,5 kilometer lang traject naar een nieuw te bouwen elektriciteitsstation zal worden geleid. Ook zijn er plannen voor twee nieuwe converterstations op een terrein van ongeveer 32 hectare.

Lees ook: Onderzeese zeekabelproject Marokko-VK veel duurder dan verwacht

De inwoners van Abbotsham maken zich grote zorgen over de impact van dit project. "Ik ben er kapot van", zegt de 76-jarige Tony Sloan, die samen met zijn vrouw Ann een huis heeft gebouwd in een rustig dal aan de kust van Noord-Devon. "Het is hier zo stil, je hoort alleen de vogels. Maar met dit project krijgen we te maken met lawaai, licht, vrachtwagens en boorwerkzaamheden. Welke toerist wil hier nog komen als het hele gebied overhoop ligt?"

Ook landbouwer David Lomas, eigenaar van het land waar de kabel aan land komt, is bezorgd. "Ik ben voorstander van groene energie, maar het importeren ervan uit Marokko vind ik een gek idee", zegt hij. Hij vreest dat hij tijdens de bouw van het project "20% van zijn productieve landbouwgrond" niet zal kunnen gebruiken. "Dit gaat de lokale gemeenschap en de landeigenaren zeker vijf jaar, zo niet langer, ontwrichten", voegt de 69-jarige man eraan toe.

Lees ook: Belangrijke steun voor onderzeese kabel Marokko-Verenigd Koninkrijk

Xlinks, het bedrijf achter het project, zegt te werken aan oplossingen. "Ik begrijp de zorgen van de bewoners en we willen er samen aan werken", zegt algemeen directeur James Humfrey. "We doen er alles aan om de overlast tijdens de bouw tot een minimum te beperken." Hij benadrukt dat het project van nationaal belang is en kan bijdragen aan het verminderen van de CO2-uitstoot van het Verenigd Koninkrijk.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team