16 oktober 2021 - 17:00 - Wereld
Moskeeën in Keulen die dat wensen, mogen één keer per week een oproep tot het gebed van vijf minuten uitzenden. De burgemeester van de stad wil hiermee de nadruk leggen op de religieuze verscheidenheid, maar het initiatief krijgt ook veel kritische reacties.
Op 6 oktober heeft de burgemeester van Keulen in Duitsland het startsein gegeven voor een tweejarig proefproject dat moskeeën onder bepaalde voorwaarden toestaat om op vrijdag een oproep tot gebed te doen. De burgemeester verwelkomde dit als een demonstratie van religieuze diversiteit in de stad, maar er ontstond toch een controverse.
Lees ook: Mannen, vrouwen en lhbtq’s bidden samen in moskee in Berlijn
De muezzins van de 35 moskeeën in de stad kunnen elke vrijdag tussen 12 en 15 uur oproepen tot het gebed. Er moet wel eerst een vergunning worden aangevraagd, de oproep mag niet langer dan vijf minuten duren en het maximumvolume wordt vastgesteld naar gelang de locatie van de gebedshuizen. Bovendien zullen de buren van de betrokken moskeeën vooraf op de hoogte worden gebracht en zal er een contactpersoon worden aangewezen voor de behandeling van eventuele klachten.
Lees ook: Ramadan 2020: grootste moskee Australië mag gebedsoproep doen
De beslissing van het stadhuis werd in de Duitse media met gemengde gevoelens onthaald, het dagblad Das Bild is van mening dat de stad "gematigde moslims geen dienst bewijst [...] het versterkt alleen de islamisten". "De verenigingen en organisaties die de oproep tot gebed in Duitsland willen, zijn niet begaan met godsdienstvrijheid, maar met de zichtbaarheid en de dominantie van de islamistische ideologie," aldus de krant. Het dagblad Merkur ziet een "valse tolerantie voor intolerantie" en meent dat het besluit "waarschijnlijk in de smaak zal vallen bij de Turkse leider Erdogan, die minaretten ooit ’onze bajonetten’ heeft genoemd".
Lees ook: Moskeevrijwilligers uitgescholden tijdens test voor gebedsoproep
Andere media maakten geen bezwaar en vergeleken de gebedsoproep met kerkklokken, net zoals de burgemeester van de stad dat ook doet. "Ook moslims hebben recht op vrijheid van godsdienst", kopte het liberale, centristische dagblad Tagesspiegel.
Geld Marokkaanse diaspora boost banken, maar niet de economie
Belasting, btw, douane...: wat de begrotingswet 2025 voorziet
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Designprijs voor elektrische mini-auto uit Kenitra
FIFA-ranglijst: teleurstelling voor Marokkanen
Marokkanen eisen meer rechten voor dieren
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Mysterieuze verdwijning Fadela (50) in Frankrijk
Spaanse boeren woedend over Marokkaanse concurrentie
Sahara: Polisario valt Frankrijk aan
Ondernemer Youssef Allali centraal in Belgische moordzaak
Nederlandse politie belooft 50.000 euro voor gouden tip over Sami B
Algerijnse journalist Hafid Derradji wekt woede Marokkanen
F-35 stealth jager: Spanje bang voor Marokkaanse ambities