12 november 2021 - 19:40 - Economie
Door de opkomst van de Deltavariant in China en Vietnam, verlaten verschillende grote kleding- en schoenenbedrijven de twee landen om te verhuizen naar landen die dichter bij hun winkels zijn. Ze gaan naar de VS, Europa of nog Marokko.
De Spaanse modeketen Mango, die vroeger een groot deel van zijn producten in China en Vietnam vervaardigde, zei vrijdag dat het de productie-eenheden in landen als Marokko, Turkije en Portugal aanzienlijk zal verhogen. Ook de Amerikaanse schoenenverkoper Steve Madden heeft aangekondigd zijn productie-eenheid in Vietnam gesloten te hebben en 50% van zijn schoenenproductie van China naar Brazilië en Mexico te hebben verplaatst. Crocs kondigde vorige maand ook aan dat het zijn productie zou verplaatsen van China naar landen als Indonesië en Bosnië.
Lees ook: Marokko is grootste exporteur van textiel naar Europa
"We zien een enorme groei van vrachtvervoer in de voormalige Sovjetrepublieken en met name in Hongarije en Roemenië," zei Barry Conlon, CEO van Overhaul, een bedrijf dat de risico’s in de toeleveringsketen beheert. In Turkije zal de kledingexport dit jaar naar verwachting oplopen tot 20 miljard dollar, tegen 17 miljard dollar in 2020. Dezelfde situatie wordt waargenomen in Bosnië en Herzegovina, waar de uitvoer van textiel, leder en schoeisel in de eerste helft van het jaar 436,65 miljoen dollar bedroeg.
Lees ook: Turkse kledingwinkels zoeken Marokkaanse textielleveranciers
"Veel bedrijven uit de Europese Unie, die onze belangrijkste handelspartner is, zijn op zoek naar nieuwe leveranciers en nieuwe toeleveringsketens op de Balkanmarkt", aldus Muris Pozderac, secretaris van de Vereniging voor Textiel, Kleding, Leder en Schoeisel van Bosnië en Herzegovina.
Marokkaanse Muay Thai-vechters in actie op ONE-gala
Donald Trump legt invoerrechten op, Marokko ook getroffen
Walid Regragui ontslagen? Marokkaanse voetbalbond reageert
Auto rijdt café binnen in Tanger, meerdere slachtoffers (video)
Indrukwekkend Russisch zeilschip meert aan in Agadir
Amerikaanse staatssecretaris van Defensie onder vuur om ’kafir’-tatoeage
Donald Trump legt invoerrechten op, Marokko ook getroffen
Spaanse bedrijven dreigen Marokko te verlaten
X-Links energieproject Marokko-VK in gevaar
Franse gigant verplaatst banen naar Marokko
Marokkaanse dirham groeit fors
Concurrent Ikea vestigt zich in Marokko
Nieuwe luchtvaartalliantie Marokko en China
Ryanair verdubbelt ambitie in Marokko