Zoeken

Leiders Rifbeweging veroordelen Algerijnse inmenging

18 september 2024 - 18:00 - Marokko

©

Leiders en activisten van de beweging voor de Rif hebben zich gedistantieerd van een man die door Algerijnse media werd gepresenteerd als "woordvoerder van de Rifbewoners". Het Algerijnse regime zou hem gebruiken om de territoriale eenheid van Marokko aan te tasten.

Een Algerijnse tv-zender zond een verklaring uit van Farouk Arifi, die door het Algerijnse regime was ingezet bij de opening van het zogenaamde "Kantoor van de Rif Republiek". Hij beweerde namens de Rifbewoners te spreken, maar de leiders van de Rifbeweging ontkennen elke connectie met hem. De leiders van de Rif-beweging, onder wie Nasser Zefzafi, Samir Aghid, Mohamed Haki, Zakaria Adahchour en Nabil Ahamjik, die vastzitten vanwege de Hirak-protesten in Al Hoceima, noemden de zaak "een vulgair toneelstuk opgevoerd door het Algerijnse regime".

Lees ook: Rif: "Algerije speelt met vuur"

In een recente verklaring, gepubliceerd door Ahmed Zefzafi, veroordelen de Hirak-leider en zijn kameraden "de pogingen om de vlag van de Rif Republiek te ontheiligen en het schaamteloze gebruik van hun foto’s voor kwaadaardige doeleinden". Ze waarschuwen dat "dit alles niet zou zijn gebeurd als het Marokkaanse regime de Rif-regio met wijsheid had behandeld in plaats van met onderdrukking. Dit heeft opportunisten de kans gegeven om de situatie uit te buiten. De verantwoordelijkheid ligt dus volledig bij het Marokkaanse regime."

Nawel Benaissa, een Rif-activiste in Nederland en prominent figuur in de Rifbeweging, reageerde op sociale media: "Ik heb een vraag voor wie het antwoord weet. Ik zag net een Algerijnse zender die deze persoon presenteerde als leider van de Rifbeweging. Ik ben een van de deelnemers aan de Rifbeweging en heb deze persoon nog nooit gezien, en de leiders zitten in de gevangenis (Zefzafi en zijn kameraden). Dus ik zeg, wie een staat wil stichten, Allah zij met hen, maar niet ten koste van het lijden van gevangenen en bannelingen. Identificeer jezelf, wie je bent en waar je voor staat."

Said El Omrani, Rif-activist in België, schreef op Facebook: "Deze nobody (de man op de Algerijnse tv) heeft nog nooit deelgenomen aan een demonstratie of mars georganiseerd door aanhangers van de Rifbeweging in Europa. Tot onze verbazing installeerde de Algerijnse inlichtingendienst hem als directeur van een denkbeeldige vertegenwoordiging van de Rif in Algiers."

Lees ook: Saïd Chaou bekritiseert Algerije voor steun aan Riffijnse PNR-partij

Dit incident volgt op eerdere pogingen van Algerije om mensen die zich met de Rif associëren te gebruiken om Marokko te provoceren. Zo plaatste het regime een bord op een gebouw voor de zogenaamde "Vertegenwoordiging van de Rifstammen in Algerije".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team