8 september 2011 - 13:00 - Wereld
De Libische Islamitische Gevechtsgroep zou een belangrijke rol hebben gespeeld bij de planning en logistieke ondersteuning van de terreuraanslagen in Casablanca op 16 mei 2003, aldus een recent rapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken over terrorisme in de wereld.
De informatie kan het einde van de controverse betekenen rond de sponsors en uitvoerders van de terroristische aanslagen in Casablanca. Het rapport bevestigt ook dat de Libische Islamitische Gevechtsgroep, waarvan de leider niemand minder is dan de huidige commandant van de Libische rebellen in Tripoli, Abdelhakim Al Belhaj Khouildi, herhaaldelijk probeerde om kolonel Muammar Kadhafi te vermoorden.
De Marokkaanse onderzoeker gespecialiseerd in islamitische groepen, Mohamed Darif, bevestigde de informatie aan Al Massae, eraan toevoegend dat de Libische Islamitische Gevechtsgroep wel degelijk de zelfmoordterroristen achter de aanslagen van16 mei 2003 in Casablanca, logistiek hebben gesteund.
Mohamed Darif zegt ook dat de Libische Islamitische Gevechtsgroep zeer nauwe betrekkingen heeft met de Marokkaanse Islamitische Strijdersgroep (GICM), die ervan wordt beschuldigd de directe commanditair van de aanslagen van 16 mei te zijn.
Het Amerikaanse rapport is vol lof over de inspanningen van Marokko tegen het terrorisme in de afgelopen jaren en prijst de maatregelen die zijn genomen door koning Mohammed VI om extremisme te bestrijden. Het rapport citeert daarbij de religieuze preken van de Koning tijdens de maand Ramadan, die tot doel hebben "een gematigd religieuze visie" te ontwikkelen.
Algerijnse "Dag van de Rif": een belachelijke en provocerende farce
Koning Mohammed VI op heropening Notre-Dame in Parijs
Chaos op straat, Tanger grijpt in
Zes arrestaties na dood scholier in Tanger
Netwerk van corrupte ambtenaren opgerold in Tetouan
Chirurg Hassan Tazi weer aan het werk ondanks rechtszaak
Koning Mohammed VI op heropening Notre-Dame in Parijs
Zware straffen voor brutale aanval op Marokkaan in Italië (video)
Van Dubai tot Antwerpen: de val van cocaïnehandelaar Youssef Ben Azza
"Escobar van de Woestijn": huwelijksakte Latifa Raafat zorgt voor verwarring
Algerije stuurt Marokkaanse jongeren terug via landgrens
Halalvlees Isla Délice en Réghalal gevaarlijk?
Leerlingen met Marokkaanse roots doen het uitstekend in Nederland
Renault Tanger modelfabriek, Renault Oran grote flop!