Zoeken

Luchthaven Fez krijgt grote opknapbeurt

8 september 2024 - 17:10 - Marokko

©

De luchthaven Fez-Saïss in Marokko staat aan de vooravond van een flinke metamorfose. Het Marokkaanse bureau voor luchthavens (ONDA) heeft een aanbesteding uitgeschreven voor de architectonische ontwerpen en het toezicht op de uitbreiding en renovatie van de luchthaven.

Het doel is om Fez-Saïss klaar te stomen voor een optimale afhandeling van het vliegverkeer, met het oog op het WK voetbal in 2030 dat Marokko samen met Spanje en Portugal organiseert.

Lees ook: FIFA onthult ambitieuze plannen voor WK-stad Fez

Het project omvat onder andere een passagiersterminal van ongeveer 46.000 vierkante meter, verdeeld over twee verdiepingen. De kelder, met een oppervlakte van 13.590 vierkante meter, zal onderdak bieden aan het bagagesorteersysteem, technische ruimtes en ondersteunende faciliteiten. Hiervan is 6645 vierkante meter al bestaand en 6945 vierkante meter nieuwbouw.

De begane grond zal 32.150 vierkante meter beslaan, waarvan 13.900 vierkante meter al bestaat. Er komt 11.500 vierkante meter aan nieuwbouw bij en 4930 vierkante meter wordt gesloopt en herbouwd. Op deze verdieping komen onder andere een vertrek- en aankomsthal, incheckbalies, veiligheidscontroles, kantoorruimtes, politiecontroles, gates, een gezondheidscontrole, bagagebanden en douane.

Lees ook: Marokko: meeste luchthavens worden uitgebreid

Marokko heeft de ambitie om de capaciteit van al zijn luchthavens tegen 2035 te verhogen naar 80 miljoen passagiers per jaar, een verdubbeling ten opzichte van de huidige 40 miljoen. Om dit te bereiken zijn er diverse uitbreidings- en renovatieprojecten gestart, waaronder die van de luchthavens in Marrakech, Tanger en Agadir. Deze projecten maken ook deel uit van de voorbereidingen voor het WK 2030, dat Marokko samen met Spanje en Portugal zal organiseren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team