23 april 2023 - 16:00 - Marokko
Leerlingen van het Descartes Lyceum in Rabat mochten enkele dagen geleden de Franse school niet binnen, omdat zij gekleed waren in een djellaba. De school verduidelijkt deze informatie, die breed werd uitgemeten in de pers en op sociale media.
Op zijn Facebook-account hekelt socioloog Mohammed Ennaji, "een cartesiaanse ijtihad (herinterpretatie) in naam waarvan men, onder het mom van het verdedigen van secularisme en verlichting, verzandt in verwarring en onduidelijkheid", en voegt eraan toe dat "volgens de schoolmedewerkers de djellaba een niet-burgerlijk kledingstuk is, of met andere woorden een religieus kledingstuk". De opmerkingen van Mohammed Ennaji leidden tot een golf van reacties op sociale media. Volgens sommigen moet een buitenlandse school in Marokko de lokale gebruiken respecteren. Voor anderen moeten kinderen die op een seculiere school zijn ingeschreven zich houden aan de interne regels van de school, die door de ouders bij de inschrijving worden ondertekend.
Lees ook: Franse school in Marokko laat personeel niet bidden
Najat Delpeyrat, directrice van de school en hoofd van de afdeling Rabat-Kenitra van het AEFE-netwerk van Franse scholen in het buitenland, ontkende de feiten niet, maar zegt dat de beslissing bij de ingang van de school door het personeel is genomen zonder goedkeuring van de directie. "Ik werd twee weken geleden op de hoogte gebracht van de situatie waarin een jong meisje de toegang tot de school werd geweigerd omdat ze een mooie djellaba droeg. Ik ben haar zelf op het voorplein gaan halen om haar alsnog in de klas te krijgen, terwijl ik het personeel dat haar niet had toegelaten tot de orde riep", verklaart het hoofd van de school aan Le360.
Enkele dagen geleden heeft een hoofdadviseur onderwijs "een jong meisje erop gewezen dat ze geen djellaba mocht dragen", vervolgt de directrice. Najat Delpeyrat zou daarop de hele school ingelicht hebben en de betrokkenen tot de orde hebben geroepen. Ze maakte van de gelegenheid gebruik om hen eraan te herinneren dat "de djellaba geen religieuze outfit is" en dat "het noodzakelijk is om aan jongeren uit te leggen dat de outfit niet wordt aanbevolen, omdat het bepaalde schoolactiviteiten belemmert", zoals "sport en het bijwonen van de laboratoria van levens- en aardwetenschappen of natuurkunde, vanwege de brandbare materialen".
Lees ook: Franse lerares in Marokko ontslagen na les over homoseksualiteit
Najat Lapeyrat benadrukt dat zij haar personeel heeft opgeroepen "toleranter" te zijn tijdens de periode van de Ramadan, waarin "we iets meer djellaba’s zien dan gewoonlijk". Wat de kledingvoorschriften betreft, wordt in het huishoudelijk reglement "helemaal geen melding gemaakt van djellaba’s", maar van "correcte kleding", aldus de directrice. Met betrekking tot het secularisme zegt de directrice dat het Lycée Descartes "Franse, Marokkaanse en leerlingen van drieëndertig verschillende nationaliteiten verwelkomt" en dat vorig jaar 80% van de lokalen in de Franse school werden hernoemd naar Arabische en Marokkaanse persoonlijkheden zoals "Nawal Saadawi, Fatema Mernissi, Meriem Meziane, Aicha Ech-Chenna, Chaïbia, Rouicha...".
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Streamer Ilyas El Maliki veroordeeld tot celstraf
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
Designprijs voor elektrische mini-auto uit Kenitra
Marokkanen eisen meer rechten voor dieren
Grote brand verwoest textielfabriek in Tanger (video)
Arrestaties na gewelddadige rellen in Nador
Schoolbus raakt van de weg in Marokko, meerdere gewonden