Zoeken

Machtsmisbruik bij 2M? Nieuwspresentator Ouadih Dada geschorst

22 oktober 2024 - 09:40 - Cultuur

©

De Marokkaanse Journalistenbond (SNPM) veroordeelt de schorsing van journalist Ouadih Dada door 2M. Dada, lid van de onlangs opgerichte SNPM-afdeling binnen de zender, werd geschorst door nieuwsdirecteur Hamid Saâdni. De SNPM noemt de schorsing een "overhaast uitgevoerde vergeldingsmaatregel".

Hamid Saâdni, die de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt, zou de SNPM-leden binnen 2M intimideren. Hij stuurde een "bestraffende brief" naar Ouadih Dada, "zonder wettelijke basis", waarin hij hem schorst als presentator en hoofdredacteur. Saâdni verwijt Dada zijn deelname aan een conferentie zonder de naam of locatie te noemen, terwijl deze informatie binnen de zender bekend was. Bovendien was Ouadih Dada op dat moment met vakantie.

Lees ook: Manal Benchlikha vervangt Douzi op 2M

Volgens de SNPM was Dada op uitnodiging van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Dakhla om een conferentie te leiden. "De nieuwsdirecteur lijkt deze situatie te willen misbruiken nadat de redactie weigerde zijn contract te verlengen", aldus de SNPM.

De journalistenbond staat volledig achter Dada en ziet de schorsing als een aanval op de organisatie. Ook veroordeelt het de "onrechtvaardige en willekeurige beslissing" en spreekt van "intimidatie en onderdrukking van vakbondsactiviteiten".

De timing van de schorsing, vlak na de oprichting van de SNPM-afdeling, wordt gezien als een poging om meer dan honderd journalisten en medewerkers van 2M te ontmoedigen lid te worden van de SNPM. "Dit irrationeel gedrag roept vragen op over de motieven van de nieuwsdirecteur, met name omdat hij lid is van een andere vakbond en zijn positie misbruikt om de vrijheid van vakbondsorganisatie te beperken", aldus de SNPM.

Lees ook: Samira Sitail: van 2M tot ambassadrice van Marokko in Frankrijk

De Marokkaanse Journalistenbond roept de directie van 2M op om de schorsing ongedaan te maken en een onderzoek in te stellen naar nieuwsdirecteur Hamid Saâdni.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team