Zoeken

Marokkaanse serie Nass el Mellah onder vuur: "Propaganda voor zionisme"

20 oktober 2024 - 10:30 - Cultuur

©

De serie Nass el Mellah, geproduceerd door Jamila Borji en sinds 28 september te zien op de Marokkaanse zender 2M, ligt zwaar onder vuur vanwege de deelname van een Israëlische actrice van Marokkaanse afkomst.

De rol van Eva Kadosh, een voormalig militair die bekend staat om haar steun aan het Israëlische leger in de oorlog tegen Gaza, zorgt voor controverse. In de serie, die zich afspeelt in de Mellah-wijk van Essaouira, speelt ze Messouda, een Joods-Marokkaanse vrouw die in het echt in de wijk Derb Lalla Laaroussa in Essaouira woonde. Ze wordt in de serie neergezet als een rolmodel: een vriendelijke vrouw met een hoge morele standaard, die hartelijk is tegen alle klanten van haar restaurant.

Lees ook: Joodse actrice in Marokkaanse tv-serie zorgt voor controverse

Terwijl de producenten beweren dat de serie de diversiteit en co-existentie tussen joden en moslims in Marokko wil laten zien, ziet Aziz Hannaoui, lid van het Marokkaanse Observatorium tegen Normalisatie, de serie als "propaganda om zionisten van Marokkaanse afkomst te legitimeren". Het uitzenden van de serie tijdens de oorlog in Gaza en Libanon staat gelijk aan "het oppoetsen van het imago van moorddadige zionisten", vertelde hij aan Al Jazeera. Hij voegde eraan toe dat het Observatorium de activiteiten van Eva Kadosh al jaren volgt en dat ze niet bekend staat als actrice, maar om het delen van Marokkaanse recepten op sociale media die ze toeschrijft aan Israël.

"Deze vrouw, die beweert in Marrakech te wonen, woont in werkelijkheid in Tel Aviv en heeft pas medio 2022 haar Marokkaanse identiteitskaart en paspoort gekregen", aldus Hannaoui. Hij wees erop dat ze foto’s op sociale media plaatste met de chef-staf van het Israëlische leger en Mossad-officier Sam Benchetrit, en afbeeldingen van raketten met onderschriften als: "Ik hoop dat deze raketten jullie direct raken". Ook plaatste ze berichten waarin ze opriep Gaza te vernietigen en steun betuigde aan het Israëlische leger. Hannaoui benadrukt dat het Observatorium deze foto’s en berichten heeft gedocumenteerd voordat Kadosh ze verwijderde.

Lees ook: Marokkaanse universiteit annuleert onder druk lezing Israëlische spreker

Ook de Marokkaanse journalist Mustafa Elfanne noemt de serie "verdacht" en vindt de boodschap "beledigend voor het land". Hij ziet het als een oproep aan joden die Marokko hebben verlaten om terug te keren voordat het te laat is, omdat Marokkaanse moslims klaar staan om hun bezittingen en land in te nemen. De journalist richtte zich tot de scenarioschrijver en 2M: "Moge God hen niet vergeven, want ze hebben het verkeerde moment gekozen om het imago van een Israëlische kolonist uit Tel Aviv op te poetsen, wiens enige wens het is om Gaza van de kaart te vegen en alle inwoners te doden."

Het Marokkaanse Front ter Steun van Palestina en tegen Normalisatie heeft opgeroepen tot een demonstratie aanstaande dinsdag voor het hoofdkantoor van 2M in Rabat om te eisen dat de serie wordt geschrapt. De producent van Nass el Mellah ontkent de aantijgingen en stelt dat het een poging is om de actrice zwart te maken. "De Israëlische actrice Eva Kadosh is het slachtoffer van lastercampagnes", verklaarde Ahmed Bouaroua in een interview met Assabah.

Lees ook: Marokkaanse delegatie vervolgd na bezoek aan Israël

Hij benadrukte dat Eva Kadosh, geboren in Rabat en wonend in Marrakech, trots is op haar Marokkaanse identiteit en gelooft in co-existentie tussen alle Marokkanen, ongeacht hun religie of afkomst. De producent is naar eigen zeggen tegen het zionisme. "Onze koning is de voorzitter van het Al-Quds Comité en mijn land is een van de grootste supporters van de Palestijnse zaak. Ik steun echter de Marokkaanse moslim, jood, christen, Amazigh en Arabier", voegde hij eraan toe.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team