23 januari 2021 - 17:20 - Wereld
Een Marokkaan die in een boot op de Canarische Eilanden was aangekomen en naar het asielzoekerscentrum CIE was gebracht, meldde bij de bevoegde rechtbank dat hij politiegeweld ondergaan zou hebben op de toiletten van het pand waar migranten zonder papieren worden vastgehouden.
Het CIE diende een klacht in, samen met de getuigenissen van twee andere illegale migranten die de scène gezien zouden hebben, bij de onderzoeksrechter in Madrid. Het document bevat een reeks afbeeldingen van kneuzingen op de rug en arm van de Marokkaan. Hij is één van de meer dan 20.000 migranten die in 2020 per boot op de Canarische Eilanden zijn aangekomen. Eind november kwam hij in Sevilla aan vanuit Las Palmas. Hij werd gearresteerd op de luchthaven en overgebracht naar het asielzoekerscentrum van Madrid om terug naar Marokko te worden gestuurd.
"Ik was aan het douchen toen een politieagent me beval om haast te maken. Ik antwoordde: Een moment, alstublieft ... Ze begonnen me met knuppels te slaan en eenmaal op de grond schopten ze me verschillende keren tegen mijn been", legt de man uit in een brief gerapporteerd door El Diario. Nadat hij het bewustzijn had verloren, werd hij overgeplaatst naar de medische dienst van het CIE (beheerd door een privébedrijf), dat hem voor behandeling doorverwees naar een ziekenhuis.
Volgens de politie zou de Marokkaan hebben geprobeerd om zichzelf te verwonden en zelfmoord te plegen. "Ik heb mezelf niets aangedaan. Het was de dienstdoende politie", antwoordt het vermeende slachtoffer.
Controverse na sloop café in Fez
Marokko vraagt Europa om Marokkanen niet te vernederen bij visumaanvragen
Zware straffen voor brutale aanval op Marokkaan in Italië (video)
Zonen Marokkaanse elite vast voor verkrachting Franse advocate
Marokkaans parlementslid betrapt met drugs voor broer in gevangenis
Twee maanden cel voor kus in Marokko
Zware straffen voor brutale aanval op Marokkaan in Italië (video)
Van Dubai tot Antwerpen: de val van cocaïnehandelaar Youssef Ben Azza
"Escobar van de Woestijn": huwelijksakte Latifa Raafat zorgt voor verwarring
Algerije stuurt Marokkaanse jongeren terug via landgrens
Halalvlees Isla Délice en Réghalal gevaarlijk?
Leerlingen met Marokkaanse roots doen het uitstekend in Nederland
Renault Tanger modelfabriek, Renault Oran grote flop!
Algerije bezorgd over toenadering Marokko en Iran