14 januari 2021 - 13:20 - Cultuur
De 26-jarige Marokkaans-Amerikaanse zangeres Abir Haronni wil met haar muziek het beste van haar twee werelden samenbrengen. Naast haar meeslepende stem en haar toewijding om haar culturele erfgoed onder de aandacht te brengen door haar popmuziek, staat de 26-jarige zangeres ook bekend om het uitdagen van de manier waarop Arabische vrouwen over de hele wereld worden gezien.
Abir werd in Fez geboren en verhuisde samen met haar familie op haar zesde naar Arlington, Virginia in de Verenigde Staten. Ze zegt Marokko echter nooit echt te hebben verlaten. "Ik was altijd verbonden. We zijn niet naar de Verenigde Staten verhuisd om te vergeten wie we waren."
Aan thenationalnews vertelt ze: "Mijn ouders hebben hun best gedaan om me constant te herinneren aan waar we vandaan komen, ze hebben ervoor gezorgd dat we onze wortels begrepen", zegt ze. "Dus ik ben opgegroeid met het luisteren naar Marokkaanse muziek, we eten Marokkaanse gerechten en we gaan er op bezoek zodra we kunnen."
Maar zelfs die benadering kon de identiteitscrisis die gepaard gaat met migratie niet voorkomen. Er waren vragen die Abir zelf moest beantwoorden. "Toen ik ongeveer 18 jaar oud was, begreep ik dat het niet de verantwoordelijkheid was van mijn ouders om mij iets over mijn cultuur aan te leren. Het was echt aan mezelf om me volledig te verbinden met wie ik ben, om echt onderzoek te gaan doen om te begrijpen waar ik vandaan kom."
Haar album, Heat, dat vorig jaar uitkwam, is een boeiende mengeling van stijlen, waar ze moderne RnB-nummers zingt met melodieën uit het Midden-Oosten, aangedreven door stevige Noord-Afrikaanse instrumenten en percussie. Het geheim van het sonische succes is volgens haar te danken aan de beslissing die ze samen met haar Amerikaanse producer Mick Schultz nam. "Vaak proberen artiesten om Arabische klanken na te bootsen met westerse instrumenten", zegt Abir. "Wat Mick en ik deden, was het tegenovergestelde. We gebruikten instrumenten uit Marokko en de Arabische wereld om westerse instrumenten na te bootsen. Dus in plaats van een trom te gebruiken kozen we bijvoorbeeld voor Marokkaanse percussie instrumenten."
Abir geniet van het feit dat haar muziek achterhaalde misvattingen over de regio blootlegt, met name over Arabische vrouwen. De zangeres is van plan om verder te duiken in haar culturele erfgoed en dit in toekomstige releases ook steeds aan bod te laten komen. Ze is ook van plan om naar Marokko te reizen en daar songs op te nemen met lokale muzikanten. "Ik wil dat mensen mij leren kennen en hun perspectief veranderen. Ik wil laten zien wat het is om een Arabische vrouw te zijn in Amerika, die is opgegroeid in een Marokkaans gezin. Ik heb mijn eigen verhaal en dat wil ik delen."
Marokkanen verwerpen Franse taal
Marokko kiest supermoderne HSL voor Tanger-Marrakech
Neil El Aynaoui en Marokko: vader geeft update
Spaanse TikTokster geeft reistips voor Marokko: "Opgelet voor taxi-trucs!"
In Marokko geproduceerde auto is nummer 1 in Europa
Komt miljardair Elon Musk naar Marokko?
Marokkaanse rapper Najm verovert schermen Times Square
New York in de ban van Koninklijke Marokkaanse Koummya-dolk (video)
Dounia Boutazout stopt ’Lalla Laaroussa’
Dounia Batma maakt enkele weken na celstraf comeback
Matt Damon onherkenbaar na Marokko-avontuur
Zorgen om invloed Frans op Marokkaans Darija
"Casablanca" was een Hollywoodmythe: de stad achter de film
Hiba Abouk, ex van Achraf Hakimi, woont in peperduur appartement