Zoeken

Marokkaans project baart Algerije zorgen

9 augustus 2024 - 15:00 - Marokko

©

De Algerijnse regering maakt zich zorgen over het Afrikaans Atlantisch gaspijpleidingproject tussen Marokko en Nigeria, geïnitieerd door Koning Mohammed VI en de voormalige Nigeriaanse president. Ze vrezen dat dit project de toekomst van de gaspijpleiding Nigeria-Niger-Algerije in gevaar brengt.

Marokko en Nigeria werken actief aan de voltooiing van deze gaspijpleiding, die naar verwachting zo’n 25 miljard dollar zal kosten. De 5600 kilometer lange pijpleiding zal vanuit Nigeria door 13 West-Afrikaanse landen lopen en uiteindelijk Marokko bereiken, waar het zal worden aangesloten op de Maghreb-Europa gaspijpleiding en vervolgens op het Europese gasnetwerk. Met een capaciteit van 30 miljard kubieke meter per jaar, ziet de Marokkaanse minister van Energietransitie, Leila Benali, dit project als een belangrijke stimulans voor regionale ontwikkeling en economische integratie.

Lees ook: Gasconflict Algerije-Marokko krijgt nieuwe wending

Terwijl dit project vordert, vreest Algiers dat het ten koste zal gaan van de gaspijpleiding Nigeria-Niger-Algerije. De Algerijnse minister van Energie, Mohamed Arkab, reisde onlangs naar Niamey om de banden met Niger aan te halen en de toekomst van dit project te bespreken. De gesprekken gingen ook over de activiteiten van het Algerijnse staatsoliebedrijf Sonatrach in Niger, met name op het Kafra-olieveld.

Lees ook: Marokko en Algerije in geschil over gaspijpleiding met Nigeria

Algerije is vastbesloten om de gesprekken met de militaire autoriteiten in Niger nieuw leven in te blazen en de toekomst van de gaspijpleiding Nigeria-Niger-Algerije veilig te stellen. De Algerijnse regering ziet dit project als cruciaal voor de eigen energie-export en economische groei, en wil voorkomen dat het Marokkaanse project de overhand krijgt in de regio.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team