Zoeken

Marokkaans toerisme: succes of verborgen problemen?

3 juni 2024 - 06:00 - Economie

©

Het toerisme in Marokko herstelt zich geleidelijk van de coronacrisis. Met 14,5 miljoen bezoekers in 2023 lijkt de sector op het eerste gezicht te floreren, maar de dalende toeristische inkomsten baren zorgen.

Om de door de pandemie zwaar getroffen professionals te ondersteunen, werd er een noodplan van 2 miljard dirham opgezet. Naast subsidies voor de sector werden 800 hotels gemoderniseerd, meldt het Marokkaanse ministerie van Toerisme. In 2023 bezochten 14,5 miljoen toeristen Marokko.

Lees ook: Toerisme: Marokko boekt vooruitgang, maar kan nog beter

Toerisme-expert Zoubir Bouhoute stelt in een gesprek met Al3omk dat deze cijfers zowel Marokkaanse expats (51%) als buitenlandse toeristen betreffen. De recordaantallen bezoekers contrasteren echter met de dalende toeristische inkomsten. Deze ontwikkeling is verontrustend, temeer aangezien Marokko in de ranglijst van het Wereldfocus op Toerisme 2024 van het World Economic Forum van de 71e plaats in 2021 naar de 82e plaats is gedaald.

Deze daling zou te wijten zijn aan de lage scores van Marokko op het gebied van natuurlijke en culturele bezienswaardigheden, infrastructuur en dienstverlening. Bouhoute merkt op dat het aantal overnachtingen van Marokkaanse toeristen onbeduidend is in vergelijking met de 16 miljoen overnachtingen van buitenlandse toeristen. Dit duidt op een gering gebruik van hoteldiensten door Marokkaanse expats tijdens hun bezoek aan hun thuisland.

Lees ook: Marokkaanse toerisme richt zich op Gen Z met TikTok-campagne

De cijfers tonen aan dat de toeristische inkomsten in 2023 niet boven de 10 miljard dollar uitkwamen. De trend dreigt zich dit jaar voort te zetten. In het eerste kwartaal van 2024 was 56% van de toeristen afkomstig uit het buitenland, en steeg het aantal overnachtingen met slechts 3%. Ook de maandelijkse toeristische inkomsten tonen een daling ten opzichte van de laatste zes maanden van 2023.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team