10 december 2020 - 13:40 - Wereld
Door de grote toestroom van migranten naar Europa en naar Spanje in het bijzonder, zijn de relaties tussen Marokko en het continent enigszins bekoeld. Enkele leiders van Spaanse politieke partijen hebben onlangs uitlatingen gedaan waarin ze verkondigen dat Marokko de regering in Madrid in deze kwestie zou chanteren. De Marokkaanse ambassadeur in Spanje, Karima Benyaich, heeft geen goed woord over voor deze uitspraken.
“Ik voel me beledigd door deze opmerkingen die Marokko kwalificeren als afperser van Spanje, en die ons opportunisten noemen, dat zijn we niet. Als ambassadeur voel ik me beledigd, omdat deze uitspraken laten zien dat de manier waarop deze mensen over mijn land denken onrealistisch is en dat ze niet genoeg weten over Marokko, ook al wonen we een paar kilometer bij elkaar vandaan", zegt Karima Benyaich in een interview met El Diario.
De diplomate betoogt dat Marokko een verantwoordelijk land is dat zich op alle niveaus inzet om goede relaties met zijn buren te onderhouden. Ook benadrukt ze dat het niet de bedoeling is dat zij zich bemoeit met de interne zaken van Spanje, maar dat haar enige doel is om de relaties tussen de twee landen te verbeteren. Ze pleit ook voor een goede verstandhouding met de twee grootste politieke partijen van Spanje, de PSOE en de Partido Popular. "Spanje en Marokko onderhouden al decennialang zeer goede betrekkingen. Onze relatie heeft een aanzienlijke volwassenheid bereikt en er is geen probleem tussen ons. Wanneer zich een probleem voordoet, geven we de voorkeur aan een dialoog om tot een oplossing te komen", zegt Benyaich.
Volgens de ambassadeur moet ook vooral niet worden vergeten dat Spanje de voornaamste handelspartner van het koninkrijk is. Er zijn meer dan 1000 Spaanse bedrijven in Marokko gevestigd en er zijn ongeveer 80.000 Marokkanen die Spaans studeren. Jaarlijks viert tevens een groot aantal Spanjaarden hun vakantie in Marokko. Over het onderwerp van de illegale migratie vanuit Marokko zegt de ambassadeur dat het niet gemakkelijk is om de kustlijn van 3500 kilometer te beveiligen tegen de georganiseerde misdaad die de illegale boottochten faciliteert. Bovendien hekelt ze het feit dat er nooit wordt benoemd dat Marokko ook lijdt onder de druk van migranten die vanuit Afrikaanse landen naar het koninkrijk toe komen.
Benyaich bestrijdt dat de sluiting van de grenzen bij de enclaves Sebta en Melilla een politiek besluit is geweest, maar dat het besluit alleen is genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ze benadrukt het positieve effect van de ontwikkeling van de haven Tanger Med, die het maritieme transport tussen de twee landen een flinke impuls heeft gegeven.
Omdat de landen veel belangrijke zaken te bespreken hebben, is de ambassadeur ervan overtuigd dat het topoverleg tussen Spanje en Marokko van 17 december deze keer zeker door zal gaan. Vanwege de corona-pandemie is de bijeenkomst al enkele keren uitgesteld.
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Streamer Ilyas El Maliki veroordeeld tot celstraf
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Mysterieuze verdwijning Fadela (50) in Frankrijk
Spaanse boeren woedend over Marokkaanse concurrentie
Sahara: Polisario valt Frankrijk aan