Zoeken

Marokkaanse bankensector boekt sterke vooruitgang

5 augustus 2024 - 06:00 - Economie

©

De Marokkaanse bankensector heeft in 2023 een sterke prestatie neergezet, ondanks de uitdagende economische omstandigheden. Dit blijkt uit het jaarverslag over financiële stabiliteit van Bank Al-Maghrib, de centrale bank van Marokko.

Het rapport benadrukt de soliditeit van de banken, die de belangrijkste financieringsbron zijn voor de Marokkaanse economie. Hoewel de groei van de bancaire activiteiten afnam, bleven de banken sterk op het gebied van winstgevendheid, liquiditeit en kapitaaltoereikendheid.

Lees ook: Zeven Marokkaanse banken bij machtigste banken in Noord-Afrika

Het totale vermogen van de banken steeg met 4,8% tot 1789 miljard dirham, maar dit was minder dan de 7,6% groei in het voorgaande jaar. Deze vertraging was het gevolg van een afname in zowel kredietverlening als deposito’s.

Marokkaanse huishoudens waren goed voor het grootste deel van de kredietportefeuille van de banken, met een totaalbedrag van 319 miljard dirham (29%). De financiële sector volgde met 158 miljard dirham (14%), gevolgd door de dienstensector (156 miljard dirham, 14%) en de industrie (109 miljard dirham, 9%).

Het rapport wijst ook op een verbetering van de sectorale diversificatie van de kredietportefeuille voor bedrijven. Tegelijkertijd stegen de oninbare vorderingen met 6,7% tot 94,8 miljard dirham, waardoor het gemiddelde percentage oninbare vorderingen in de banksector licht toenam van 8,4% in 2022 tot 8,5% in 2023.

Lees ook: Marokkaanse banken: Fitch Rating waarschuwt

Ondanks deze uitdagingen boekte de bankensector een nettowinststijging van 20,4%, voornamelijk dankzij verbeterde markttransacties. De inkomsten van de banken stegen met 16,5% tot 58,4 miljard dirham en de winstgevendheid verbeterde, met een rendement op eigen vermogen van 8%, tegenover 6,9% in het voorgaande jaar.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team