Zoeken

Marokkaanse bessenexport bereikt recordhoogte

3 juni 2024 - 18:00 - Economie

©

Marokkaanse exporteurs van verse bessen beleven een sterke start van het jaar 2024. In de eerste drie maanden werden al 66.000 ton verse bessen geëxporteerd, een recordhoeveelheid. Dat is 20% meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

De export van blauwe bessen is met 27.000 ton de absolute koploper, een nieuw record sinds 2021. Ook de export van frambozen (22.000 ton) en bramen (900 ton) steeg fors. De export van aardbeien (15.500 ton) bleef weliswaar net onder de recordniveaus, maar toonde ten opzichte van vorig jaar nog steeds een stijgende lijn.

Lees ook: Marokkaanse blauwe bessen veroveren de wereld

De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk blijven de belangrijkste afzetmarkten voor Marokkaanse bessen. Ze namen samen 92% van de totale export af in de eerste drie maanden van dit jaar. Opvallend is dat de export naar het Verenigd Koninkrijk met een kwart toenam, waardoor dit land de grootste afnemer van Marokkaanse bessen werd. Ook de export naar Nederland, Duitsland, Polen en Italië steeg.

Lees ook: Marokkaanse export frambozen naar EU explodeert

Daarnaast steeg de export van verse bessen naar landen in het Midden-Oosten. Marokko verstevigde ook zijn positie in Noorwegen, Zwitserland en Canada. En voor het eerst werden er verse blauwe bessen vanuit Marokko naar India geëxporteerd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team