Zoeken

Marokkaanse Bissara soep, dé trend van 2025

22 januari 2025 - 17:10 - Marokko

©

Bissara, een soep uit de Maghreb, is dé trend van 2025. De soep, afkomstig uit Marokko en Algerije, wordt geroemd om zijn vele voordelen.

Bissara, ook wel bekend als ’besara’ of ’bessara’, is vooral populair in de winter. Deze dikke soep op basis van tuinbonen (rijk aan eiwitten, kalium en magnesium) of spliterwten (plantaardige eiwitten) is een gezonde en voedzame maaltijd met een authentieke smaak.

Lees ook: Bekende TikTokster dolenthousiast over Marokkaans eten (video)

"Bissara is een eeuwenoud gerecht, geworteld in de culinaire tradities van de plattelandsbevolking in de Maghreb", schrijft Le Progrès. "Het was een goedkoop en makkelijk te bereiden gerecht voor de lagere klassen, waarmee een heel gezin gevoed kon worden met eenvoudige ingrediënten." De ingrediënten van bissara variëren per regio, maar de basis blijft hetzelfde: peulvruchten (gedopte tuinbonen of spliterwten), olijfolie, specerijen (komijn, paprika, knoflook en soms een beetje citroensap) en zout en peper.

Lees ook: Touria, van verzorgende tot ster van de Marokkaanse keuken

"Door de eeuwen heen is bissara een vast onderdeel gebleven van de Marokkaanse eetcultuur, vooral in de soeks, waar het vaak ’s ochtends vroeg wordt gegeten voor een energieke start van de dag", aldus het blad. "Het wordt ook tijdens de Ramadan gegeten, omdat het na een lange dag vasten energie geeft. In een tijd waarin de moderne keuken complexe recepten benadrukt, onderscheidt bissara zich door zijn eenvoud en authenticiteit. Het is een gerecht dat generaties en grenzen overstijgt en een gevoel van troost en warmte biedt."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2025 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team