Zoeken

Marokkaanse diaspora: douane verandert regels voor auto’s aan grens

1 juni 2024 - 10:00 - Marokko

©

De Marokkaanse douane versoepelt de regels voor voertuigen die door in het buitenland wonende Marokkanen worden ingevoerd tijdens de Marhaba-operatie 2024. De maatregelen zijn gericht op het vergemakkelijken van de terugkeer van wereld-Marokkanen en het stroomlijnen van de douaneformaliteiten.

Een belangrijke wijziging is de mogelijkheid om de tijdelijke invoer (ATI) van voertuigen met zes maanden te verlengen, zonder boetes of onderbreking van het verblijf. Dit geldt voor ATI’s die op of na 1 december van elk jaar aflopen. De verlenging kan worden aangevraagd door de houder van de ATI of zijn gemachtigde, met de nodige bewijsstukken.

Lees ook: Douane Tanger Med nu 24/7 open

Wereld-Marokkanen die hun ATI-quotum voor het lopende jaar al hebben opgebruikt, mogen vanaf 1 december een nieuw voertuig invoeren onder de tijdelijke invoerregels voor een periode van zes maanden, met ingang van het volgende jaar.

Voortaan is de tijdelijke invoer van voertuigen met een voorlopig kentekenbewijs ook toegestaan, op voorwaarde dat dit document geldig is en op naam staat van de ATI-houder. De duur van de ATI komt overeen met de geldigheidsduur van het voorlopig kentekenbewijs.

Ten slotte is het nu mogelijk om ATI’s van motorvoertuigen over te dragen tussen Marokkanen die in het buitenland wonen, in Marokko, ongeacht of beide partijen in hetzelfde land wonen.

Lees ook: Marokkaanse diaspora: wat zegt de douane als je auto in Marokko wordt gestolen?

Deze versoepelingen maken het voor wereld-Marokkanen gemakkelijker om hun voertuigen mee te nemen tijdens hun verblijf in Marokko en dragen bij aan een vlottere terugkeer tijdens de Marhaba-operatie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team