11 januari 2025 - 08:50 - Marokko
Marokko wint aan diplomatieke invloed in de Sahel-regio, terwijl Algerije en Frankrijk terrein verliezen. Dat schrijft het tijdschrift Jeune Afrique. Het blad vergelijkt de buitenlandse politiek van Marokko en Algerije in de regio en concludeert dat Marokko een effectievere aanpak hanteert.
Marokko zet in op ’soft power’ en economische samenwerking om zijn invloed te vergroten. Een voorbeeld hiervan is de gaspijpleiding tussen Nigeria en Marokko. Ook investeert Marokko in onderwijs, gezondheidszorg en infrastructuur in de Sahel en organiseert het bijeenkomsten om de regio te integreren in de Atlantische ruimte.
Lees ook: Marokko is Maghreb-buren stap voor
Algerije daarentegen richt zich vooral op steun aan separatistische bewegingen en een militaire aanpak. Het land heeft geen duidelijke strategie en verliest daardoor invloed in Afrika, aldus Jeune Afrique. De Algerijnse hulp blijft beperkt tot incidentele steun en biedt geen duurzame oplossingen voor problemen als armoede en extremisme.
Sabri Louh, expert in internationaal recht, migratie en conflicten in de Sahara, stelt dat Marokko sinds 2012 een "proactieve confrontatiepolitiek" voert. Koning Mohammed VI heeft directe contacten met Afrikaanse landen en sluit bilaterale overeenkomsten op verschillende gebieden.
Lees ook: Marokko bemiddelt voor vrijlating ex-president Mohamed Bazoum
Marokko’s terugkeer tot de Afrikaanse Unie in 2017 na 32 jaar afwezigheid was een strategische zet. Het land heeft de confrontatie met het door Algerije gedomineerde blok aangegaan en gewonnen, aldus Louh. Marokko zet in op "continentale projecten met wederzijds voordeel", in tegenstelling tot Algerije, dat "gewetens koopt met immorele en ongerechtvaardigde praktijken". Zelfs Frankrijk doet het minder goed dan Marokko in Afrika, volgens Louh. Zo vroeg Parijs Rabat om hulp bij de bevrijding van de Nigerese president Mohamed Bazoum, die sinds juli 2023 gevangen wordt gehouden.
Snelweg Tiznit-Dakhla klaar
Emirati Mirage 2000-9: waarom Marokko tot 2027 moet wachten
Pijnlijke fout: mortuarium Berkane verwisselt lichamen
Arts en handlanger cel in voor medicijnfraude in Tanger
Al-Qaeda eist aanslag op Marokkaanse vrachtwagens op
Galatasaray maakt prijs Hakim Ziyech bekend
Snelweg Tiznit-Dakhla klaar
Emirati Mirage 2000-9: waarom Marokko tot 2027 moet wachten
Pijnlijke fout: mortuarium Berkane verwisselt lichamen
Arts en handlanger cel in voor medicijnfraude in Tanger
Syriërs eisen heropening ambassade in Rabat
Oproep tot boycot Carrefour in Marokko
Aanvraag bouwvergunning in Marokko wordt moeilijker
Marokko scoort laag op intelligentie