4 november 2020 - 16:20 - Economie
Ondanks de crisis die is veroorzaakt door de uitbraak van het coronavirus is er goed nieuws over de export van goederen vanuit Marokko. Ten opzicht van 2019 noteerde de Marokkaanse export in augustus een groei van 6,8%.
De minister van Financiën, Mohamed Benchaâboun, heeft voor de financiële commissie verklaard dat een toename van de buitenlandse vraag naar Marokkaanse producten voor deze groei heeft gezorgd, meldt L’Economiste. De sectoren met de meeste groei zijn de automobielsector (+45,2%), de voedingsindustrie (+33,3%), textiel en leer (+4,6%) en de cementindustrie (+18,6%).
De economische groei van Marokko is gedaald met 1,5%, waar er in 2019 nog een groei was van 0,9%. De groei uit het voorgaande jaar was vooral ingegeven door maatregelen die in maart van dat jaar waren genomen om de vraag en consumptie van huishoudens te ondersteunen. Dit zorgde tevens voor een toename van het aantal investeringen van 0,6%. Door het positieve effect van deze maatregelen is de verwachte economische krimp bijgesteld van -7,3% naar -5,8%.
Volgens Benchaâboun moeten deze cijfers worden herzien als er ook in Marokko sprake is van een tweede golf van het coronavirus. De regering heeft verschillende sociale maatregelen genomen om de getroffen sectoren te ondersteunen en om banen veilig te stellen. Marokkanen die in deze periode hun inkomen hebben verloren, zijn ondersteund met een bedrag van 21 miljard dirham. Meer dan 46 miljard dirham is toegekend in de vorm van leningen die zijn verstrekt aan 74.000 zelfstandige ondernemers en midden- en kleinbedrijven.
Wat betreft de uitbreiding van de verplichte ziektekostenverzekering AMO, heeft de minister toegezegd dat er rekening wordt gehouden met de 22 miljoen Marokkanen die momenteel verzekerd zijn via het RAMED. Onder deze regeling zijn meer dan 10 miljoen arme gezinnen geregistreerd. Volgens Benchaâboun kunnen al deze mensen vanaf januari profiteren van de AMO.
Hotels in Marokko bomvol tijdens Eid ul-Fitr
Lamine Yamal debuteert in Kings League
Spaanse bedrijven dreigen Marokko te verlaten
Hachim Mastour, een verloren talent
Zwitserse post spreekt nu ook Arabisch
Marokko: de virtuele trouwrage
Spaanse bedrijven dreigen Marokko te verlaten
X-Links energieproject Marokko-VK in gevaar
Franse gigant verplaatst banen naar Marokko
Marokkaanse dirham groeit fors
Concurrent Ikea vestigt zich in Marokko
Nieuwe luchtvaartalliantie Marokko en China
Ryanair verdubbelt ambitie in Marokko
Maroc Telecom en Inwi sluiten verrassende alliantie