Zoeken

Marokkaanse fenomeen "Tramdena" uitgelegd

16 april 2022 - 16:20 - Marokko

©

Tramdena is een fenomeen dat elk jaar opnieuw opduikt tijdens de maand Ramadan in Marokko. Psycholoog Reda Mhasni ontcijfert de oorzaken.

De expert vertelde in het wekelijkse programma "Simana Fsaa" op Radio 2M, dat "wat ’Tramdin’ of ’Tramdena’ wordt genoemd, feitelijk een theorie is die door de Marokkaanse samenleving in het leven is geroepen, om een aantal laakbare gedragingen te verklaren, die bepaalde vastenden tijdens de maand Ramadan vertonen. De persoon die dat soort gedrag vertoont, wordt ’Mremden’ genoemd".

Lees ook: Tramdena-fenomeen terug tijdens Ramadan in Marokko

Volgens hem ligt de verandering van tijd en ruimte aan de oorsprong van dit verschijnsel. "De maand Ramadan is een verandering van tijd en ruimte, vooral met de terugkeer van Marokko, zo’n een week voor de heilige maand, naar de GMT-tijd en de verandering van de werktijden gedurende deze maand." Een andere belangrijke factor is de verandering in slaaptijden, die eigenlijk een verstoring van de slaap veroorzaakt. De specialist benadrukte het grote belang van de slaap voor de geestelijke en cognitieve vermogens, met name voor de aandacht en het geheugen. Volgens zijn uitleg kan de verstoring van de slaap tot stoornissen leiden.

Reda Mhasni voegde eraan toe dat vastenden tijdens de maand Ramadan last hebben van problemen met betrekking tot voeding. Zo kunnen personen die verslaafd zijn aan drugs of tabak gedragsstoornissen vertonen, maar ook thee en koffie worden door de Wereldgezondheidsorganisatie (beschouwd als verslavend. "Door de afwezigheid van deze stoffen in het lichaam van de vastende, komt hij in een hormonale-, fysiologische- en een gedragscrisis terecht."

Lees ook: Marokko: Ramadanfenomeen "tramdena" of "mramden" terug

Bovendien "verlaagt hypoglykemie de tolerantiedrempel voor bepaalde situaties en gedragingen, die mensen gewoonlijk onverschillig laten," aldus Reda Mhasni, die benadrukt wel dat het vasten tijdens de Ramadan een hormonale ervaring is die van persoon tot persoon verschilt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team