Zoeken

Marokkaanse gasimport uit Spanje explodeert

24 augustus 2024 - 21:40 - Economie

©

Marokko heeft zijn import van aardgas uit Spanje in 2024 aanzienlijk verhoogd. De export naar Marokko vertegenwoordigt nu 18,5% van de totale gasuitvoer van Spanje, terwijl dit in juni 2022 slechts 0,1% was.

Ook de elektriciteitsexport naar Marokko is de afgelopen twaalf maanden enorm gestegen, tot 9338 gigawattuur, wat 155 keer meer is dan in juni 2022. Dit komt overeen met ongeveer 800 miljoen kubieke meter gas, meldt Vozpópuli.

Lees ook: Britse Energean verlaat drie landen en focust op Marokkaans gas

Deze sterke toename van de gasexport naar Marokko is een gevolg van de sluiting van de Maghreb-Europa-gaspijpleiding (GME) door Algerije in oktober 2021. Marokko is zich sindsdien gaan richten op Spanje om gebruik te maken van de infrastructuur voor het opnieuw vloeibaar maken van gas en het importeren van vloeibaar aardgas (LNG), dat vervolgens via een pijpleiding naar Marokko wordt getransporteerd.

Lees ook: Marokko wil energiezekerheid vergroten met gasinfrastructuur

Algerije had gedreigd zijn gascontract met Spanje te verbreken als Algerijns gas in Marokko terecht zou komen. De Spaanse autoriteiten hebben echter verzekerd dat geen van hun gasleveringen naar Marokko zal worden omgeleid. Er is een speciaal plan opgezet om dit te voorkomen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team