27 oktober 2022 - 08:00 - Wereld
De Marokkaanse gemeenschap in Gouda is diep geraakt door het verlies van het gezin dat zaterdag omkwam in de rivier Lek. Dinsdag kwamen honderden moslims samen voor het Djanazah-gebed.
Het nieuws over het tragische ongeluk van het gezin sloeg maandag in als een bom. De moslimgemeenschap in Nederland is diep geraakt en kwam dinsdag massaal opdagen voor het dodengebed. Vrijwilligers van de moskee Nour in Gouda legden gebedskleden op straat, zodat er voldoende plaats zou zijn voor de honderden aanwezigen, schrijft het AD. Secretaris Anouar Caouch van moskee Nour zegt dat de opkomst ongekend is. "Mega, en uitzonderlijk, maar dat was het ongeval ook, dus dat is passend. De familie was, en is geliefd in Gouda en wij hebben nooit iets minder dan het goede vernomen van dit gezin", zegt hij.
Lees ook: Marokkaans gezin dood aangetroffen in rivier in Rotterdam
Het dodengebed wordt staand verricht en bestaat uit vier segmenten, tijdens het gebed spreken de aanwezigen zacht een aantal verzen uit. Na het gebed troosten mensen elkaar op straat, waar ze ook napraten over de gebeurtenis. "Geef je de zoon van Adam een vallei aan goud, dan zou hij er twee wensen. Niets zou zijn honger stillen, behalve de aarde van het graf", zegt Mustafa, één van de aanwezigen. "We leven niet voor het wereldse, van het wereldse win je het niet. Dit is een wake-up call", zegt hij aan Ahmed, de man naast hem.
Ahmed was onder de indruk van de grote opkomst voor het Djanazah-gebed, maar volgens Mustapha is dat niet het belangrijkste deel. "Dat is het gebed zelf, en het bedanken van de Schepper. Het is de plicht van de moslim om hierbij te zijn, en het recht van de overledene. De broederschap is groot. Op momenten als deze beseffen we dat het leven niet zo groot is als we denken. Je ziet maar, het kan zo voorbij zijn. Ze kwamen van een bruiloft, waar veel plezier was. En het andere moment zijn we samen voor een dodengebed", aldus Mustapha.
Lees ook: Gouda in shock na ongeval Marokkaans gezin (video)
Farid Habyby van moskee Assalam legt uit dat een grote opkomst zowel voor de overledene als de familie van belang is. "Het wordt binnen de Islam aanbevolen om het dodengebed bij te wonen. Als minimaal veertig mensen betrokken zijn, komt dat ten goede aan de overledene. Maar het ligt in de handen van Allah of je naar het paradijs gaat", zegt hij.
Iran wil banden met Marokko herstellen
Marokkaans automerk NamX wil Amerika veroveren
Marokko verwacht sterke daling prijs benzine
Afrika Cup 2025: dit zijn de 24 landen die gekwalificeerd zijn voor Marokko
Marokko opent grenzen voor olijfolie
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Iran wil banden met Marokko herstellen
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Mysterieuze verdwijning Fadela (50) in Frankrijk
Spaanse boeren woedend over Marokkaanse concurrentie