13 februari 2014 - 20:35 - Marokko
TelQuel schetste begin februari een positief en flatteus beeld van de Marokkaanse Joden. Onder hen zijn sommigen zelfs pro-Palestina of fan van Yasser Arafat.
Marokkaanse Joden die ervoor gekozen hebben om in het buitenland te leven, blijven erg gehecht aan hun Marokkaans afkomst. En van degenen die in Marokko zijn gebleven, strijden velen voor de mensenrechten, cultuur of nog sociale ontwikkeling van het land.
Deze Marokkaanse Joden belichamen de culturele diversiteit van Marokko. Ze beschouwen zichzelf eerst en vooral als Marokkanen en herinneren zich nog heel goed dat wijlen Mohammed V aan de Franse kolonisator verklaarde: "Er zijn geen Joden in Marokko, er zijn enkel Marokkaanse onderdanen".
Meest invloedrijke Marokkaanse joden volgens TelQuel
– André Azoulay: voormalig lid van de Marokkaanse Communistische Partij en voormalige verantwoordelijke voor de MENA-regio bij de Franse bank Paribas. Nadien werd hij tot economisch adviseur van wijlen Koning Hassan II benoemd, en vervolgens van Koning Mohammed VI.
– Serge Berdugo: Marokkaanse ex-minister van Toerisme (1993-1995), ambassadeur van Marokko sinds 2006 en voorzitter van de Wereldunie van het Marokkaans Jodendom.
– Sion Assidon: anti-zionistisch en pro-Palestijnse activist, zakenman en belangrijkste tegenstander van de HSL in Marokko.
– Yosef Israël: Rabbi , voorzitter van de Joodse Raad van Casablanca.
– Robert Assaraf: historicus, voormalige baas van de koninklijke holding ONA en mede-oprichter van het Frans weekblad Marianne. Oprichter van de Wereldunie van het Marokkaans Jodendom.
– Maguy Kakon: politica, enige Marokkaans-Joodse kandidate in de parlementsverkiezingen van 2011.
– Monique Elgrishi: oprichtster van het communicatiebureau Mosaïk, met als belangrijkste klant de Marokkaanse overheid.
– Jacques Toledano: Filantroop, zakenman en oprichter van Scalli, voorzitter van de Stichting van het Joods-Marokkaans Cultureel Erfgoed.
– Boris Toledano: Zakenman en woordvoerder van de Joodse gemeenschap van Casablanca.
– Mordecai Devico: Eigenaar van het confituurmerk Aïcha. De in Meknes geboren zakenman verkoopt gemiddeld 10 ton confituur per dag.
– Albert Levy: Zakenman, in de jaren ’80 beschouwd als de koning van de nacht in Rabat. Eigenaar van de bekende nachtclub Amnesia, waar kroonprins Mohammed VI veel tijd doorbracht. In 2008 financierde en produceerde hij de film ’Kandisha’ van Jérôme Oliver-Cohen.
Het tijdschrift citeert ook een aantal Joods Marokkaanse kunstenaars, zoals cabaretier en acteur Gad Elmaleh, DJ David Guetta, de musicus Mike (Messoud) Karoutchi en zangeres Sapho, grote bewonderaarster van de overleden Palestijnse leider Yasser Arafat.
Marokkaanse Muay Thai-vechters in actie op ONE-gala
Donald Trump legt invoerrechten op, Marokko ook getroffen
Walid Regragui ontslagen? Marokkaanse voetbalbond reageert
Auto rijdt café binnen in Tanger, meerdere slachtoffers (video)
Indrukwekkend Russisch zeilschip meert aan in Agadir
Amerikaanse staatssecretaris van Defensie onder vuur om ’kafir’-tatoeage
Auto rijdt café binnen in Tanger, meerdere slachtoffers (video)
Indrukwekkend Russisch zeilschip meert aan in Agadir
Marokko ontwerpt steden van de toekomst
Hotels in Marokko bomvol tijdens Eid ul-Fitr
Marokko: de virtuele trouwrage
Marokkanen verwerpen Franse taal
Marokko kiest supermoderne HSL voor Tanger-Marrakech
Spaanse TikTokster geeft reistips voor Marokko: "Opgelet voor taxi-trucs!"