23 november 2023 - 10:00 - Economie
Dit jaar heeft de aanhoudende droogte en hittegolven de productie van olijfolie in Marokko wederom getroffen, wat leidt tot een aanzienlijke prijsstijging, die verder wordt aangewakkerd door speculanten.
Tijdens de oogstperiode (tussen november en januari) is de productie van olijfolie lager dan in een normaal seizoen, wat resulteert in een prijsstijging van dit essentiële ingrediënt in de Marokkaanse keuken. Volgens professionals "zijn de prijzen momenteel 10 dirham per kilogram, terwijl consumenten 60 tot 85 dirham per liter betalen, bijna op hetzelfde niveau als vorig jaar", meldt Les Inspirations Éco. Het behoud van deze prijzen, ondanks een verbetering van het rendement, kan worden verklaard door de hoge productiekosten.
Lees ook: Marokko: hoge olijfolieprijzen leiden tot massale fraude
"De productiekosten zijn op alle fronten gestegen. En omdat de oogst gering is, besteedt de arbeider meer tijd aan het zoeken naar fruit, wat nog duurder uitvalt. De droogte heeft de situatie verder bemoeilijkt. Het gebrek aan water heeft geleid tot een verdrievoudiging van de irrigatiefrequentie. Daarnaast zijn de prijzen van landbouwproductiemiddelen bijna verdubbeld. De prijs van partnerschapsland is, gerelateerd aan de productie, ook zeer hoog", legt Rachid Benali, voorzitter van de Marokkaanse Confederatie van Landbouw en Plattelandsontwikkeling (COMADER), uit.
Lees ook: Marokkaanse olijfolie niet in wereldtop 10
De ophoping van voorraden zou tegen maart volgend jaar kunnen leiden tot een verdere prijsstijging van olijfolie. Tussenhandelaren kopen grote hoeveelheden in om deze op te slaan en later tegen een hogere prijs te verkopen. "Tegen het einde van de oogst zullen de prijzen verder stijgen om uitzonderlijke niveaus te bereiken, mogelijk meer dan 100 tot 120 dirham/liter, vooral in de aanloop naar de heilige maand Ramadan, vanwege de schaarste aan olijfolie op de markt", zegt Lahbib Bentaleb, voorzitter van de Federatie van Landbouwkamers van Marokko (FCAM).
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Marokkaanse YouTuber Weld Chinwiya in de cel
Geld Marokkaanse diaspora boost banken, maar niet de economie
Belasting, btw, douane...: wat de begrotingswet 2025 voorziet
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Belasting, btw, douane...: wat de begrotingswet 2025 voorziet
Chinese gigant voor Marokkaanse HSL
Schulden teisteren Marokkaanse huishoudens
Marokko maakt flinke winst met verkoop gemeenschappelijk grond
Marokkaanse dirham in opmars
China wil in Marokkaanse Sahara investeren
Belastingverlaging in Marokko: niet iedereen tevreden
Marokko schrapt belastingen voor wapenproducenten