5 november 2024 - 07:00 - Wereld
Abdelhakim Sefrioui, een pro-Palestijnse activist, staat terecht als hoofdverdachte in de moordzaak rondom Samuel Paty. Paty, een leraar op een middelbare school in Frankrijk, werd in oktober 2020 vermoord. Sefrioui verschijnt samen met zeven medeverdachten voor het Hof van Assisen in Parijs.
De Frans-Marokkaanse prediker ontkent de beschuldigingen. "Ik ben nooit veroordeeld voor geweld of het aanzetten tot haat", stelt hij. Hij ontkent een sleutelfiguur te zijn in de radicale islam in Frankrijk, zoals gesuggereerd wordt in rapporten van de prefect Laurent Nuñez. Sefrioui noemt de aantijgingen van imam Hassen Chalghoumi, een prominent figuur in de gematigde islam in Frankrijk, "roddels". Sefrioui werd enkele dagen na de moord op Paty gearresteerd en beschuldigd van medeplichtigheid aan terroristische moord en deelname aan een criminele terroristische organisatie.
Lees ook: Franse professor noemt Islam "seksueel overdraagbare aandoening"
Twee weken voor de moord noemde Sefrioui Paty een "schurk" op de school waar hij lesgaf. Hij vond dat de leraar islamofobie had getoond door cartoons uit Charlie Hebdo te laten zien tijdens een les. Sefrioui werd vergezeld door Brahim Chnina, de vader van de leerling die Paty had aangegeven. In een video die online veel werd gedeeld, riep Sefrioui op tot het ontslag van de leraar. Het Openbaar Ministerie spreekt van een "georkestreerde haatcampagne".
De advocaat van Sefrioui, Vincent Brengarth, noemt de aanhouding van zijn cliënt een "staatsschandaal" en spreekt van een "politiek dossier". Sefrioui is bekend bij de Franse politie en justitie. Hij is geboren in Fez en kwam in 1982 naar Frankrijk om te studeren aan de universiteit van Le Mans. In 1985 trouwde hij met Nelly, een Franse die zich tot de islam bekeerde. In datzelfde jaar nam hij deel aan een demonstratie tegen de Israëlische ambassadeur.
Sefrioui ontwikkelde zich tot een geëngageerd prediker. Hij leidde een gebedsruimte en was medeoprichter van de Raad van Imams van Frankrijk. Na zijn scheiding in 2000 wijdde hij zich aan zijn religieuze boekhandel in Parijs. In 2004 richtte hij het collectief Sheikh Yassin op, vernoemd naar de leider van Hamas die dat jaar werd gedood door het Israëlische leger. Sefrioui nam deel aan verschillende demonstraties waarbij Israëlische vlaggen werden verbrand.
Lees ook: Bejaarde Marokkaanse doodt zoon voor erfenis
De advocaten van Sefrioui, Vincent Brengarth en Colomba Grossi, zeggen: "Deze 65-jarige man heeft zijn leven gewijd aan lesgeven en politiek activisme. Hem verwijten dat hij het ondenkbare niet heeft voorzien, is verbazingwekkend." Zijn eerste advocaat, Ouadie Elhamaouchi, benadrukt: "Abdelhakim Sefrioui is geen salafist of jihadist. Hij is een pro-Palestijnse activist. Iets anders beweren is spelen met de sfeer rond dit dossier, omdat het leeg is."
Geld Marokkaanse diaspora boost banken, maar niet de economie
Belasting, btw, douane...: wat de begrotingswet 2025 voorziet
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Designprijs voor elektrische mini-auto uit Kenitra
FIFA-ranglijst: teleurstelling voor Marokkanen
Marokkanen eisen meer rechten voor dieren
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Mysterieuze verdwijning Fadela (50) in Frankrijk
Spaanse boeren woedend over Marokkaanse concurrentie
Sahara: Polisario valt Frankrijk aan
Ondernemer Youssef Allali centraal in Belgische moordzaak
Nederlandse politie belooft 50.000 euro voor gouden tip over Sami B
Algerijnse journalist Hafid Derradji wekt woede Marokkanen
F-35 stealth jager: Spanje bang voor Marokkaanse ambities