Zoeken

Marokkaanse regering investeert miljard dirham in moderne soeks

31 mei 2024 - 08:00 - Economie

©

De Marokkaanse regering investeert een miljard dirham in de herwaardering van weekmarkten in het koninkrijk. Dit ambitieuze programma heeft als doel om de dysfuncties in deze markten aan te pakken en ze te moderniseren.

Het plan, dat is ontwikkeld door het ministerie van Binnenlandse Zaken in samenwerking met de ministeries van Landbouw, Visserij, Industrie en Handel, zal zich richten op verschillende aspecten. Zo zullen de activiteitenruimtes worden georganiseerd, de lokale producten worden gepromoot, de concurrentiepositie worden versterkt en de duurzame ontwikkeling worden bevorderd. Ook de werkomstandigheden van handelaars en ambachtslieden, en de toegangsmogelijkheden voor bezoekers zullen worden verbeterd.

Lees ook: Marrakech: Djemaa El Fna bij mooiste soeks in Arabische wereld

De financiering van het programma zal worden verdeeld over de drie betrokken ministeries: Binnenlandse Zaken (500 miljoen dirham), Landbouw en Visserij (250 miljoen dirham) en Industrie en Handel (250 miljoen dirham).

Naast de investering in herwaardering, zal het ministerie van Binnenlandse Zaken ook financiële, technische en juridische steun bieden aan lokale gemeenschappen om de faciliteiten en openbare diensten met een commercieel karakter te ontwikkelen en te moderniseren.

Er zijn in totaal 822 weekmarkten in Marokko, waarvan 753 in plattelandsgebieden en 69 in stedelijke gebieden. De markten genereren meer dan 400 miljoen dirham aan inkomsten voor de lokale gemeenschappen en hebben een totale omzet van 7 miljard dirham.

Lees ook: Kruidenmarkt "Rahba Kedima" bij beste markten ter wereld

Het ministerie van Binnenlandse Zaken werkt ook aan de ontwikkeling van een juridisch kader voor de markten, met als doel hun oprichting en renovatie te reglementeren, de nodige faciliteiten en diensten te bepalen en moderne managementmethoden te introduceren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team