Zoeken

Marokkaanse reizigers klagen over verspilling paspoortpagina’s

17 juli 2024 - 07:00 - Marokko

©

Marokkanen luiden de noodklok over het willekeurig stempelen van paspoorten op Marokkaanse vliegvelden. Ze pleiten voor een "rationalisering" van het gebruik van de pagina’s, omdat reizigers anders onnodig snel een nieuw paspoort moeten aanvragen.

Volgens de activisten worden in- en uitreisstempels, en zelfs visa, lukraak op verschillende pagina’s geplaatst. In Europese landen worden deze stempels juist netjes op één pagina gezet om ruimte te besparen.

Lees ook: Veranderingen op komst voor Marokkaans paspoort?

Een Marokkaanse activist benadrukt dat deze praktijk schadelijk is voor reizigers, die hierdoor eerder een nieuw paspoort moeten aanvragen omdat de pagina’s vol zijn. Hij roept het ministerie van Binnenlandse Zaken op om dit probleem aan te pakken.

Lees ook: Marokkaans paspoort: hoeveel landen zijn visumvrij?

Ook consumentenorganisaties mengen zich in de discussie. Ze stellen voor om het stempelproces te organiseren en te beperken tot één pagina, of om meer pagina’s aan het Marokkaanse paspoort toe te voegen. Een andere mogelijke oplossing is het digitaliseren van de stempels, zoals in westerse landen gebruikelijk is. Daarnaast wordt gepleit voor het verlengen van de geldigheidsduur van het Marokkaanse paspoort van vijf naar tien jaar.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team