Zoeken

Marokkaanse sinaasappelexport bedreigd

15 oktober 2024 - 08:50 - Economie

©

De Marokkaanse citrussector kampt met ernstige problemen. Door aanhoudende droogte valt de productie van mandarijnen, sinaasappels en citroenen tegen, waardoor Marokko terrein verliest op de internationale markt.

Marokkaanse citrusvruchten zijn minder in trek bij buitenlandse afnemers. Het koninkrijk heeft te maken met felle concurrentie van Spanje, Turkije en Egypte. De belangrijkste oorzaak is de daling van de productie. "De lagere exportvolumes zijn te wijten aan een combinatie van factoren: terugkerende droogteperiodes, vorst en temperatuurschommelingen hebben een directe impact op de productie en kwaliteit van citrusvruchten", meldt L’Économiste.

Lees ook: Marokkaanse citrusproductie daalt alarmerend

De export van citrusvruchten, die gemiddeld 650.000 ton per jaar bedraagt, levert Marokko bijna 3 miljard dirham op, volgens cijfers van Maroc Citrus. Maar deze export is geleidelijk afgenomen, met name naar Rusland, "een van de belangrijkste importeurs van Marokkaanse citrusvruchten", aldus de krant. "Als gevolg van sancties en politieke spanningen zijn de leveringen van Marokkaanse mandarijnen, met name de populaire clementine, bijna stilgevallen", zegt Irina Koziy, expert in exotisch fruit, aan de krant.

Marokko heeft te lijden onder de concurrentie van andere citrusproducerende landen zoals Spanje, Turkije en Egypte, die investeren in productievere en resistentere variëteiten. "Bovendien worden Marokkaanse citrustelers geconfronteerd met stijgende productiekosten, met name door de hogere prijzen van landbouwbenodigdheden (meststoffen, pesticiden), energie en lonen. Deze situatie vermindert hun winstmarges aanzienlijk en maakt ze minder concurrerend", verduidelijkt L’Économiste.

Lees ook: Europa wil strengere regels voor import citrusfruit uit Marokko

Marokkaanse sinaasappels vertegenwoordigen bijna 80% van de export naar Rusland en de Europese Unie. De rest wordt geëxporteerd naar Canada, de Verenigde Staten en de Golfstaten. Het grootste deel van de Marokkaanse citrusvruchten, 96%, wordt geproduceerd in de regio’s Souss-Massa, Gharb, Moulouya (Berkane), Tadla en El Haouz.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team