15 oktober 2024 - 08:50 - Economie
De Marokkaanse citrussector kampt met ernstige problemen. Door aanhoudende droogte valt de productie van mandarijnen, sinaasappels en citroenen tegen, waardoor Marokko terrein verliest op de internationale markt.
Marokkaanse citrusvruchten zijn minder in trek bij buitenlandse afnemers. Het koninkrijk heeft te maken met felle concurrentie van Spanje, Turkije en Egypte. De belangrijkste oorzaak is de daling van de productie. "De lagere exportvolumes zijn te wijten aan een combinatie van factoren: terugkerende droogteperiodes, vorst en temperatuurschommelingen hebben een directe impact op de productie en kwaliteit van citrusvruchten", meldt L’Économiste.
Lees ook: Marokkaanse citrusproductie daalt alarmerend
De export van citrusvruchten, die gemiddeld 650.000 ton per jaar bedraagt, levert Marokko bijna 3 miljard dirham op, volgens cijfers van Maroc Citrus. Maar deze export is geleidelijk afgenomen, met name naar Rusland, "een van de belangrijkste importeurs van Marokkaanse citrusvruchten", aldus de krant. "Als gevolg van sancties en politieke spanningen zijn de leveringen van Marokkaanse mandarijnen, met name de populaire clementine, bijna stilgevallen", zegt Irina Koziy, expert in exotisch fruit, aan de krant.
Marokko heeft te lijden onder de concurrentie van andere citrusproducerende landen zoals Spanje, Turkije en Egypte, die investeren in productievere en resistentere variëteiten. "Bovendien worden Marokkaanse citrustelers geconfronteerd met stijgende productiekosten, met name door de hogere prijzen van landbouwbenodigdheden (meststoffen, pesticiden), energie en lonen. Deze situatie vermindert hun winstmarges aanzienlijk en maakt ze minder concurrerend", verduidelijkt L’Économiste.
Lees ook: Europa wil strengere regels voor import citrusfruit uit Marokko
Marokkaanse sinaasappels vertegenwoordigen bijna 80% van de export naar Rusland en de Europese Unie. De rest wordt geëxporteerd naar Canada, de Verenigde Staten en de Golfstaten. Het grootste deel van de Marokkaanse citrusvruchten, 96%, wordt geproduceerd in de regio’s Souss-Massa, Gharb, Moulouya (Berkane), Tadla en El Haouz.
Spaanse TikTokster geeft reistips voor Marokko: "Opgelet voor taxi-trucs!"
In Marokko geproduceerde auto is nummer 1 in Europa
Komt miljardair Elon Musk naar Marokko?
Yassin in rolstoel en dakloos: "Ik leef in angst"
Massale veiligheidsversterking in Belyounech
Zineb Hattab, eerste vegan sterrenchef van Zwitserland
X-Links energieproject Marokko-VK in gevaar
Franse gigant verplaatst banen naar Marokko
Marokkaanse dirham groeit fors
Concurrent Ikea vestigt zich in Marokko
Nieuwe luchtvaartalliantie Marokko en China
Ryanair verdubbelt ambitie in Marokko
Maroc Telecom en Inwi sluiten verrassende alliantie
Ryanair schrapt gedwongen vluchten naar Marokko