Zoeken

Marokkaanse tomatenoogst bedreigd door vraatzuchtige mot

15 juli 2024 - 18:00 - Marokko

©

De tomatenoogst in de regio Agadir wordt ernstig bedreigd door de tomatenmineermot (Tuta absoluta). Deze vraatzuchtige mot kan hele oogsten verwoesten als er niet snel wordt ingegrepen.

Marokkaanse telers hebben al sinds 2008 te maken met de tomatenmineermot. Hoewel de situatie gewoonlijk onder controle is, leidt de plaag regelmatig tot grote verliezen, zoals ook in 2015 gebeurde. Volgens een lokale teler lijkt dit jaar niet anders te zijn.

Lees ook: Marokkaanse tomaten getroffen door verwoestend virus

"De verliezen zouden kunnen oplopen tot 20% van de totale oogst, en zelfs 35% als er ook sprake is van besmetting met het ToBRFV-virus. In het ergste geval moeten alle planten worden gerooid. Zonder bestrijdingsmaatregelen zouden de verliezen minstens 70% bedragen. De omvang van de schade hangt ook af van het stadium waarin de plant zich bevindt. Als de besmetting voor de oogst plaatsvindt, kan alles verloren gaan. Sinds juni zien we een piek in de schade", aldus de teler.

Tuta absoluta komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, maar heeft zich snel verspreid over de hele wereld. De mot is berucht om zijn snelle voortplanting en resistentie tegen veel bestrijdingsmiddelen. Het tast bladeren, stengels en vruchten van tomatenplanten aan. De larven graven gangen in de vruchten, waardoor ze onverkoopbaar worden. In de meest ernstige gevallen kan het oogstverlies oplopen tot 100%, met grote gevolgen voor de productie en export van tomaten.

Lees ook: Europa op scherp na ontdekking vernietigende vlinder uit Marokko

De tomatenmineermot vormt een serieuze bedreiging voor Agadir en de Marokkaanse economie. Telers, onderzoekers en autoriteiten werken samen om de plaag te bestrijden. Er worden verschillende strategieën ingezet, zoals feromoonvallen, insectennetten en biologische bestrijdingsmiddelen. Ook wordt er onderzoek gedaan naar resistente tomatenrassen en betere biologische bestrijdingstechnieken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team