Zoeken

Marokkaanse zanger Hajib stopt ermee (video)

14 januari 2025 - 16:20 - Cultuur

©

De bekende Marokkaanse zanger Hajib heeft zijn carrière beëindigd. Hij ontkracht echter de geruchten dat hij dit deed om religieuze redenen en legt uit dat hij ermee stopt omdat hij gelooft dat elke tijd zijn eigen artiesten heeft.

Na een carrière van bijna 40 jaar vindt Hajib dat hij plaats moet maken voor jonge talenten met uitzonderlijke stemmen, zodat zij de kans krijgen om op televisie en podia te verschijnen. Dat vertelt hij in een interview met Al3omk.

Lees ook: Najat Aatabou, Abdelaziz Stati en Zina Daoudia in jury Annajm Chaabi

Hajib reageerde ook op de controverse rond de eerste afleveringen van het programma "Annajm Chaâbi" op de Marokkaanse zender 2M. Hij vindt dat het Marokkaanse publiek vrij is om zijn mening te uiten over programma’s die op nationale zenders worden uitgezonden. Volgens hem laat de aandacht die "Annajm Chaâbi" op sociale media genereert zien dat het Marokkaanse publiek geïnteresseerd is in volksmuziek, ongeacht of de reacties positief of negatief zijn. De discussie rond dit programma, dat nieuw talent in de volksmuziek zoekt, is volgens de zanger gunstig voor het programma en de kritiek moet serieus genomen worden als het programma wil blijven bestaan.

Hajib geeft toe dat sommige stemmen in "Annajm Chaâbi" beter zijn dan de zijne en dat ze een kans verdienen op podia, festivals en in kunstprogramma’s op nationale zenders, die momenteel worden gedomineerd door slechts een tiental namen. Het Marokkaanse publiek is volgens hem verzadigd door hun stemmen en heeft behoefte aan nieuwe talenten. Hij merkt ook op dat de perceptie van de kijkers over de kandidaten verschilt van die van de jury, die de professionele regels moet volgen.

Lees ook: Egypte heft verbod op zanger Mohamed Rifi op

In het interview komt ook de Marokkaanse Aïta aan bod. Hajib probeert het beeld te ontkrachten dat volksartiesten analfabeet of ongeschoold zijn. "Ik ontvang elk jaar thuis veel studenten die onderzoek doen naar het Marokkaanse erfgoed, met name de Aïta. Elke student die hier onderzoek naar doet, wordt door zijn professor naar mij gestuurd," zegt hij. Hij vervolgt: "Onderzoekers hebben ontdekt dat de geschiedenis van de Aïta teruggaat tot de 12e eeuw. Moderne liedjes zijn erdoor geïnspireerd, net als ritmes uit de volksmuziek. Iedereen is vrij om te luisteren naar wat hij wil, maar we moeten de volksmuziek niet onderschatten. Grote Marokkaanse families waarderen het, omdat het deel uitmaakt van ons erfgoed dat sommigen proberen te stelen."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team