Zoeken

Marokkaanse zangers in opstand

29 augustus 2024 - 06:00 - Cultuur

©

Een golf van onvrede overspoelt de Marokkaanse muziekscene. Artiesten uiten hun frustratie over de ’graaiende’ praktijken van festivalorganisatoren. Volgens hen strijken tussenpersonen een exorbitant deel van de gage op, enkel om de naam van een artiest op de affiche te zetten.

Abdelali El Ghaoui, een van de gedupeerde artiesten, ventileerde zijn ongenoegen openlijk op sociale media. Hij stelt dat sommige tussenpersonen tot wel 70% van de gage eisen in ruil voor een optreden op een zomerfestival. Zijn collega, Hajar Adnane, onderschrijft deze klachten en bevestigt dat veel artiesten met dit probleem kampen. Ze voelen zich buitengesloten en genegeerd door de organisatoren van festivals en andere muzikale evenementen.

Lees ook: Marokkaanse zangers slachtoffer vriendjespolitiek

De kritiek beperkt zich niet tot de exorbitante eisen van tussenpersonen. Vorige week uitte Chaimae Abdelaziz haar onvrede over het feit dat zij en veel van haar collega’s stelselmatig worden gepasseerd voor optredens. Dit terwijl, volgens haar, veel artiesten die wel op grote festivals zoals Mawazine staan, "noch de stem, noch de presentie op het podium" hebben om het publiek te boeien.

Lees ook: Boze Marokkaanse artiesten eisen eerlijke kansen

De onvrede onder de "geboycotte" artiesten heeft een hoogtepunt bereikt. Ze doen nu een dringende oproep aan de minister van Cultuur om in te grijpen en een einde te maken aan de manipulatieve praktijken van de tussenpersonen. Ze hopen dat de minister de artiesten zal beschermen en eerlijke kansen zal creëren voor iedereen in de Marokkaanse muziekindustrie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team