Zoeken

Marokkanen massaal tegen legalisering samenwonen

7 juni 2024 - 13:10 - Marokko

©

De legalisering van samenwonen in Marokko is een controversieel onderwerp dat diepe verdeeldheid blootlegt binnen de Marokkaanse samenleving. De discussie raakt aan de kern van de spanning tussen traditie en moderniteit in een land dat sterk gehecht is aan conservatieve islamitische waarden.

Een recent onderzoek van Sunergia Groupe, uitgevoerd in opdracht van L’Economiste, peilt naar de mening van Marokkanen over deze gevoelige kwestie. De resultaten tonen een samenleving die worstelt met tegengestelde visies op het gezin en de plaats van de individu in de maatschappij.

Lees ook: Marokko verdeeld over seks buiten het huwelijk

Op de vraag "Bent u voorstander van de wettelijke erkenning van samenwonen in Marokko?" antwoordde 91% met "nee". Slechts 6% van de respondenten sprak zich uit voor legalisering, terwijl 3% neutraal bleef.

De analyse van de data onthult significante verschillen in mening per leeftijdsgroep, geslacht en sociaaleconomische status. Mannen zijn iets meer geneigd om legalisering te steunen dan vrouwen, met 8% voorstanders. Opvallend is dat de oudste leeftijdsgroep (65 jaar en ouder) de meest open houding toont, met 15% voorstanders. Jongvolwassenen (25-34 jaar) volgen met 9%. De jongste groep (18-24 jaar) is echter het meest fel gekant tegen legalisering, met een afkeuringspercentage van 96%. Deze sterke afkeur kan worden gezien als een uiting van vasthouden aan traditionele waarden bij deze leeftijdsgroep, ondanks de toenemende invloed van moderne ideeën en sociale media.

Sociaal-economisch gezien tonen de hogere klassen een relatief openere houding, met 11% steun voor legalisering. Deze trend kan worden toegeschreven aan een grotere blootstelling aan westerse waarden en stedelijke levensstijlen, die vaak als liberaler worden ervaren.

Lees ook: Marokkanen sterk verdeeld over relaties buiten het huwelijk

Ondanks de economische vooruitgang en geleidelijke opening naar de wereld, blijft Marokko diep geworteld in zijn islamitische waarden. De kwestie van samenwonen raakt direct aan de fundamenten van het gezin en de publieke moraal, twee essentiële pijlers in de Marokkaanse cultuur. De overweldigende afkeuring van legalisering weerspiegelt de wil om deze waarden te beschermen tegen invloeden die als "vreemd en destabiliserend" worden ervaren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team