18 november 2023 - 20:30 - Economie
Vanaf april 2024 zullen Marokkaanse consumenten meer moeten betalen voor veelgebruikte producten zoals butaangas, bloem en suiker. Dit als gevolg van de geleidelijke afschaffing van subsidies op deze producten door het kabinet van Aziz Akhannouch.
De maatregel is besloten om de subsidiegelden effectiever te besteden aan kwetsbare families. Volgens Challenge heeft het compensatiefonds voor de periode januari-augustus 2023, de Marokkaanse staatskas bijna 18,5 miljard dirham gekost. Voor het komende jaar wordt maximaal 16,5 miljard dirham voorzien.
Lees ook: Paradox compensatiekas Marokko: een steun voor de rijken
De prijs van een gasfles van 12 kilo zal vanaf april stijgen van 40 naar 50 dirham, met een geplande jaarlijkse verhoging van 10 dirham tot 2026. Hierdoor zullen consumenten uiteindelijk 70 dirham voor een gasfles moeten betalen. De staat zal het verschil blijven compenseren tussen de nieuwe prijzen en de werkelijke marktprijzen. Een eventuele prijsplafonnering wordt ook overwogen.
Lees ook: Historische stijging gasprijs in Marokko, een primeur in 30 jaar
Staatssubsidies hebben tot nu toe de prijsstijging van gasflessen beperkt. Gemiddeld was de subsidie in de periode januari-september 2023 ongeveer 68 dirham, een daling van 30% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. In het eerste kwartaal van dit jaar steeg de subsidie, met een piek van 92 dirham in maart - het hoogste maandbedrag sinds juli 2022. De prijsverhogingen voor suiker en tarwe zijn momenteel nog niet bekend.
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Streamer Ilyas El Maliki veroordeeld tot celstraf
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Belasting, btw, douane...: wat de begrotingswet 2025 voorziet
Chinese gigant voor Marokkaanse HSL
Schulden teisteren Marokkaanse huishoudens
Marokko maakt flinke winst met verkoop gemeenschappelijk grond
Marokkaanse dirham in opmars
China wil in Marokkaanse Sahara investeren
Belastingverlaging in Marokko: niet iedereen tevreden