6 maart 2022 - 20:20 - Wereld
Terwijl een deel van de in Oekraïne gestrande Marokkaanse studenten er alles aan doet om de oorlog te ontvluchten en terug te keren naar Marokko, blijven anderen liever illegaal in Europa, dan terug te keren naar het koninkrijk.
"Waarom teruggaan naar Marokko, hier (in Duitsland) zullen we in betere omstandigheden kunnen leven. We gaan liever in Europa het onbekende tegemoet dan in Marokko," vertelt een Marokkaanse student toegepaste wiskunde, aan Hespress. Hij maakt deel uit van een groep Marokkaanse studenten die er de voorkeur aan geeft om in Europa te blijven. Gevraagd naar zijn keuze, antwoordt de jonge student: "De vraag is eerder waarom wij naar Marokko zouden terugkeren?" Hij behaalde in Marokko een diploma werktuigbouwkundig ingenieur en was naar Oekraïne getrokken voor een masterdiploma. Hij is van mening dat er meer kansen voor hem zijn in Europa.
Lees ook: Opvangcentrum in Boekarest voor Marokkanen uit Oekraïne
"Vertel me eens waarom jij wil dat ik naar Marokko terugkeer, zonder een inkomen en zonder de kans om mijn studies af te maken?", zegt de Marokkaanse student. Zijn gepensioneerde vader heeft een inkomen van slechts 1600 dirham. In Oekraïne kon hij werken om zijn studies te financieren. Dat geldt ook voor veel andere Marokkaanse studenten in dat land. De Russisch-Oekraïense oorlog dwong hen het land te ontvluchten, zonder enig zicht op terugkeer. Ze verlieten de Oekraïense stad Odessa en reisden door naar Roemenië, Hongarije en Oostenrijk en konden zo zonder problemen Duitsland bereiken.
Lees ook: De ongelooflijke reis van twee Marokkanen om Oekraïne te verlaten (video)
De overtochten zouden niet mogelijk zijn zonder de steun van de Oekraïense autoriteiten. "In Oekraïne hebben de autoriteiten, burgerorganisaties en het Oekraïense volk ons voedsel, onderdak, kleding en zelfs geld aangeboden, om ons te helpen tijdens onze tocht naar de ’redding’." De Marokkaanse studenten zijn zich niettemin bewust van hun status als illegale migranten. "Het is nooit gemakkelijk om in een land te verblijven waar je niet veel van weet, met een gebrek aan voldoende materiële middelen en de afwezigheid van vrienden of familieleden die je kunnen opvangen," legt hij uit. Maar hij en zijn vrienden willen niet toegeven aan deze vertwijfeling en zijn van plan om in Duitsland te blijven.
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Streamer Ilyas El Maliki veroordeeld tot celstraf
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Mysterieuze verdwijning Fadela (50) in Frankrijk
Spaanse boeren woedend over Marokkaanse concurrentie
Sahara: Polisario valt Frankrijk aan