Zoeken

Marokkanen in opstand tegen palmbomen

21 augustus 2024 - 13:00 - Marokko

©

De Marokkaanse milieubeweging "Marokko Milieu 2050" heeft haar afkeuring uitgesproken over het planten van palmbomen in de kuststad Asilah. Dit ondanks herhaalde oproepen van activisten en maatschappelijke organisaties aan de stadsautoriteiten om hiermee te stoppen.

In een persbericht uit de beweging haar verbazing en afwijzing over het feit dat recente openbare aanbestedingen voor de aanleg van groenvoorzieningen het planten van 200 palmbomen in de hoofdstraten van de stad omvatten.

Lees ook: Palmbomenhype in Marokko nekt milieu

De beweging stelt dat zij in 2022 al een brief heeft gestuurd naar de burgemeester van Asilah, Mohamed Benaissa, om hem aan te sporen deze praktijk te stoppen en de palmbomen te vervangen door inheemse boomsoorten. Dit zou de lokale bevolking de broodnodige ecologische voordelen bieden en de identiteit van Asilah herstellen.

De milieubeschermers benadrukken dat hun campagne tegen het planten van palmbomen in alle steden wordt voortgezet, met als doel deze steden ecologisch te herstellen op het gebied van klimaat, biodiversiteit en esthetiek.

Lees ook: Kruistocht tegen palmbomen in Marokko

De afgelopen jaren zijn er steeds meer stemmen opgegaan van mensenrechten- en milieuactivisten die pleiten tegen het planten van palmbomen op trottoirs. Zij willen dat deze worden vervangen door bomen die schaduw bieden aan de burgers en een positief biologisch en ecologisch effect hebben. Zo heeft de beweging "Marokko Milieu 2050" anderhalf jaar geleden een petitie gestuurd naar de betrokken ministers en burgemeesters in het hele land om het planten van palmbomen, met name dadelpalmen, te stoppen. Zij beschouwen het voortzetten van deze praktijk als een "ecologische en culturele misdaad".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team