Zoeken

Marokkanen in de schulden door hoge schoolkosten

31 augustus 2024 - 15:00 - Economie

©

Het einde van de zomervakantie en de naderende start van het schooljaar zorgen in Marokko vaak voor een toename in het aantal leningen bij banken. Ouders willen graag voorzien in de behoeften van hun kinderen, en banken spelen hier handig op in met aantrekkelijke aanbiedingen. Maar zo’n lening afsluiten zonder goed na te denken kan grote gevolgen hebben.

Mustapha Barhioui, juridisch adviseur, waarschuwt dat mensen die een consumptief krediet afsluiten bij de bank, in de problemen kunnen komen door financiële tegenslagen, gezondheidsproblemen of andere onvoorziene omstandigheden. Als ze de lening niet meer kunnen terugbetalen, kan de bank juridische stappen ondernemen om het geld terug te krijgen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat een huis of auto in beslag wordt genomen en verkocht.

Lees ook: Marokko: ze betalen de schulden van de armsten af

Gelukkig bestaat er sinds 2011 een wet die consumenten beschermt. Als iemand door bijvoorbeeld ontslag of een andere onverwachte situatie de lening niet meer kan betalen, kan hij of zij uitstel van betaling aanvragen bij de rechter. Dit betekent dat de betalingen tijdelijk stopgezet worden totdat de situatie is verbeterd.

Lees ook: Profiel van Marokkanen die geld lenen

Er zijn twee mogelijkheden bij zo’n aanvraag. De rechter kan in zijn besluit direct bepalen hoe de lening alsnog moet worden terugbetaald, waarbij de laatste betaling maximaal twee jaar later mag zijn dan oorspronkelijk afgesproken. Of de rechter kan wachten met een besluit over de terugbetaling totdat de periode van uitstel voorbij is.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team