Zoeken

Marokkanen verdeeld over einde huwelijksakte in hotels

30 mei 2024 - 23:00 - Marokko

©

De beslissing om de huwelijksakte niet langer te verplichten voor hotelgasten in Marokko roept gemengde reacties op. Terwijl sommigen deze stap toejuichen als een teken van meer vrijheid en privacy, vrezen anderen dat het de Marokkaanse waarden en de islamitische leer aantast.

De politie heeft hoteleigenaren op de hoogte gebracht dat het niet langer is toegestaan om van koppels een huwelijksakte te eisen bij het reserveren van kamers, en dat ook een ongehuwde vrouw die in dezelfde stad woont een kamer kan huren.

Lees ook: Minister: "Hotelverbod voor ongehuwde stellen is illegaal"

Deze nieuwe maatregel wordt door sommigen met enthousiasme ontvangen. "Goed nieuws, hopelijk wordt dit uitgebreid naar heel Marokko... we leven niet meer in de jaren 70", aldus een Marokkaanse internetgebruiker op Facebook. Anderen zien het als een kwestie van persoonlijke vrijheid en privacy.

Er is echter ook kritiek. Sommigen vinden dat de beslissing indruist tegen de Marokkaanse waarden en de islamitische leer. "We zijn in een islamitisch land, geen liberaal land! Moge Allah zijn volk leiden", reageert een andere Marokkaanse internetgebruiker. Anderen vrezen dat de maatregel immoraliteit en overspel zal aanmoedigen.

Younes Mendris, eigenaar van een riad in Fez, waarschuwt voor de juridische implicaties van de beslissing. Volgens hem zijn de recente uitspraken van hoteliers over het accepteren van ongehuwde koppels "persoonlijke meningen" en weerspiegelen ze niet de juridische realiteit. "Alleen de wetgever kan dergelijke praktijken strafbaar stellen of toestaan via officiële wetgeving", aldus Mendris. Hij waarschuwt hoteliers voor de mogelijke juridische gevolgen als er problemen ontstaan met ongehuwde stellen, zoals overlijden of criminele activiteiten. Mendris pleit voor duidelijke richtlijnen van de autoriteiten voordat er veranderingen worden doorgevoerd in het hotelbeleid.

Lees ook: Huwelijksakte niet langer verplicht bij hotelreservering in Marokko

Ondertussen is er nog onduidelijkheid over de vraag of vrouwelijke gasten die in dezelfde stad wonen als het hotel, een kamer kunnen boeken. Mendris benadrukt dat er op dit moment geen wet of decreet is die dit verbiedt. Volgens hem is het een "gebruikelijke praktijk" van hoteliers, maar zonder wettelijke basis. Klanten hebben het recht om een klacht in te dienen tegen hotels die hen weigeren, ongeacht hun woonplaats. Hotels zijn immers openbare ruimtes met plichten en verplichtingen, aldus Mendris.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team