Zoeken

Verdwenen in Libië: wat doen de Marokkaanse autoriteiten?

3 september 2024 - 12:10 - Wereld

©

Marokkaanse families en maatschappelijke organisaties maken zich ernstige zorgen over het lot van hun dierbaren die zijn verdwenen in Libië. Ze roepen het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken op om in te grijpen bij de Libische autoriteiten.

Zohra, een Marokkaanse vrouw uit de provincie El Hajeb, vertelt aan Hespress over haar zus Faïza die al acht jaar wordt vermist in Libië. "Mijn zus ging in 2015 naar Libië om bij een Libische vrouw te werken. Na een conflict ging ze via een Marokkaanse vrouw bij een andere werkgever aan de slag. Sinds 2016 hebben we niets meer van haar gehoord. We hebben geprobeerd contact op te nemen met haar eerste werkgever en de vrouw die haar aan een nieuwe baan hielp, maar we hebben geen informatie over haar verblijfplaats of haar lot kunnen achterhalen." De familie heeft twee brieven gestuurd naar het ministerie van Buitenlandse Zaken, maar kreeg geen antwoord. Zohra doet nu een oproep aan het ministerie en andere betrokken partijen om actie te ondernemen en het lot van haar vermiste zus te achterhalen. Haar vader wil "zijn dochter levend zien voordat hij sterft".

Lees ook: Getrouwd met Libiërs: de harde realiteit van Marokkaanse vrouwen in Libië

Mohamed, een Marokkaan die in Libië woont en directeur is van de Libisch-Marokkaanse Vriendschapsvereniging, bevestigt dat het probleem van vermisten in Libië al langer speelt. "Sinds het vorige regime zien we op het prikbord van het Marokkaanse consulaat in Tripoli regelmatig berichten over vermiste personen." Hij heeft verschillende meldingen en klachten ontvangen over Marokkanen in Libië "van wie het contact met hun familie is verbroken en die willen weten wat er met hen is gebeurd." Sinds de revolutie van 17 februari is de bezorgdheid over dit onderwerp toegenomen, vooral door de toename van illegale immigratie en gewapende milities, waardoor het moeilijk is om vermisten op te sporen. Hoewel het Libische ministerie van Binnenlandse Zaken een comité heeft opgericht om deze zaken te onderzoeken, blijft het een groot probleem.

Lees ook: Libië: repatriëring tientallen Marokkanen

"De consulaten van alle landen die in Tripoli vertegenwoordigd zijn, volgen de dossiers van hun onderdanen die vastzitten in heropvoedings- en rehabilitatie-instellingen, maar het Marokkaanse consulaat beschouwt dit dossier in zijn huidige situatie niet als een prioriteit. We hebben nog nooit gehoord van een bezoek van het consulaat aan deze instellingen en centra", aldus Mohamed. Hij roept de Marokkaanse en Libische autoriteiten op om "meer aandacht te besteden aan het dossier van de vermiste Marokkanen in Libië en de inspanningen op te voeren om hun lot te achterhalen, vooral omdat er mensen vastzitten in detentiecentra die buiten de controle van de overheid vallen."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team