Zoeken

Marokko: 79% vrouwen slachtoffer intimidatie op straat

11 juni 2024 - 14:40 - Marokko

©

Vrouwen in Marokko worden nog steeds op grote schaal geconfronteerd met intimidatie, discriminatie en geweld, zowel op de werkvloer als in de openbare ruimte. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het Arab Barometer.

Uit de studie blijkt dat 79% van de ondervraagden stelt dat Marokkaanse vrouwen nog steeds worden lastiggevallen in de openbare ruimte, terwijl 65% aangeeft dat ze ook op het werk met intimidatie te maken krijgen. Het rapport benadrukt dat vrouwen daarnaast ook het slachtoffer zijn van geweld.

Lees ook: Vrouwenverbod in Marokkaanse hotels: parlement grijpt in

Opvallend is dat slechts 13% van de respondenten aangeeft dat ze in 2023 een toename van geweld tegen vrouwen hebben waargenomen. 40% denkt dat er een daling is geweest, terwijl 32% meent dat het aantal gevallen van gendergerelateerd geweld gelijk is gebleven.

Verder blijkt uit de studie dat 79% van de ondervraagden vindt dat vrouwen het recht moeten hebben om een gearrangeerd huwelijk te weigeren. Tegelijkertijd is er een aanzienlijke teruggang te zien in de perceptie van gelijke kansen voor mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt. De belangrijkste obstakels voor de toetreding van vrouwen tot de arbeidsmarkt zijn het gebrek aan werkgelegenheid (17%), lage lonen (14%), vooroordelen (13%) en het gebrek aan kinderopvang (12%).

Lees ook: Eén op drie Marokkaanse vrouwen slachtoffer van online intimidatie

Tot slot blijkt uit het rapport dat 73% van de ondervraagden gelooft dat de aanwezigheid van vrouwen in de partijbesturen bijdraagt aan de versterking van hun rechten en hun grotere betrokkenheid bij de besluitvorming. 71% is voorstander van het verhogen van het aantal zetels voor vrouwen in het parlement en de regering. Ten slotte vindt 73% van de ondervraagden dat democratie het beste systeem van bestuur is.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team