4 december 2020 - 13:40 - Economie
Eind september is er door het Marokkaanse bankensysteem voor 80 miljard dirham aan betalingsachterstanden op uitstaande bankleningen geregistreerd. Dit is 8,5% procent van het totale bedrag van openstaande bankleningen in Marokko. Volgens sommige banken zien deze cijfers er een stuk beter uit dan aan het begin van de coronacrisis.
Aan het begin van januari stond het totaalbedrag van achterstallige betalinge op 69 miljard dirham. Tien maanden later is dit opgelopen naar 79,6 miljard dirham. Uit statistieken die Bank Al Maghrib eind oktober heeft gepubliceerd, blijkt dat het aantal debiteuren waarvan het twijfelachtig is of zij hun leningen af kunnen lossen, alsmaar toeneemt.
Sinds het begin van het jaar is het aantal achterstallige betalingen met 14% gestegen in de bankensector. De openstaande schulden van bedrijven zijn in de loop van dit jaar met 11,7% gegroeid. Marokkaanse huishoudens kenden over dezelfde periode een groei van 15% van betalingsachterstanden. Het huidige aantal openstaande schulden ligt met 8,5% van het totaal aan uitstaande leningen, twee procent boven het jaarlijkse gemiddelde van het afgelopen decennium.
Twee bankiers melden aan Médias24 dat de huidige cijfers verrassend zijn in vergelijking tot eerdere prognoses. "Met een debiteurenpercentage van 8,5% denk ik dat we niet in de dramatische situatie verkeren die we in april hadden verwacht", zegt een van de bankiers. Zijn collega bevestigt dat "de cijfers van Bank Al Maghrib voorlopig alleen rekening houden met de werkelijk onbetaalde schulden, maar niet met de uitgestelde looptijden. De echte cijfers zullen pas in december, of zelfs januari 2021, zichtbaar zijn in de monetaire statistieken".
Een van de geïnterviewde bankiers geeft een waarschuwing voor de toekomst: "We kunnen niet doorgaan met het handhaven van bedrijven waarvan duidelijk is dat ze aan het infuus zullen sterven, tenzij er een snel herstel van de economie komt."
Marokkaanse YouTuber Weld Chinwiya in de cel
Geld Marokkaanse diaspora boost banken, maar niet de economie
Belasting, btw, douane...: wat de begrotingswet 2025 voorziet
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Designprijs voor elektrische mini-auto uit Kenitra
FIFA-ranglijst: teleurstelling voor Marokkanen
Belasting, btw, douane...: wat de begrotingswet 2025 voorziet
Chinese gigant voor Marokkaanse HSL
Schulden teisteren Marokkaanse huishoudens
Marokko maakt flinke winst met verkoop gemeenschappelijk grond
Marokkaanse dirham in opmars
China wil in Marokkaanse Sahara investeren
Belastingverlaging in Marokko: niet iedereen tevreden
Marokko schrapt belastingen voor wapenproducenten