21 maart 2020 - 21:40 - Economie
Het speciaal fonds dat begin deze week op bevel van Koning Mohammed VI werd opgezet om de coronavirus epidemie in Marokko te bestrijden, heeft al ruim 27 miljard dirham aan donaties ontvangen.
Het fonds had een oorspronkelijk vermogen van 10 miljard dirham en zal uitsluitend dienen voor de strijd tegen het virus, de modernisatie van de medische infrastructuur en de aankoop van uitrusting en medicijnen. Ook zal het fonds de nationale economie ondersteunen
In de loop van de week werden enkele belangrijke donaties bekendgemaakt. Zo gaf Koning Mohammed VI heeft via zijn holding Al Manar 2 miljard dirham gedoneerd. De Marokkaanse miljardairs Othmane Benjelloun en Aziz Akhannouch, ook minister van Landbouw en Visserij, hebben elk via hun bedrijven 1 miljard dirham gedoneerd. Alle leden van de regering hebben een maand salaris afgestaan voor het fonds. Minister Moulay Hafid Elalamy van Industrie en Handel doneerde 200 miljoen dirham van zijn eigen fortuin en de voormalige Marokkaanse international Abdeslam Ouaddou 1 miljoen dirham.
Ook grote bedrijven en instellingen hebben een bijdrage geleverd. Fosfaatbedrijf OCP doneerde 3 miljard dirham, Maroc Telecom 3,5 miljard dirham, de vereniging van regio’s van Marokko (ARM) 1,5 miljard dirham, de Marokkaanse voetbalbond 10 miljoen dirham, rechters hebben de helft van hun maandsalaris afgestaan, Barid Al-Maghrib 135 miljoen dirham, enz.
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Streamer Ilyas El Maliki veroordeeld tot celstraf
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Belasting, btw, douane...: wat de begrotingswet 2025 voorziet
Chinese gigant voor Marokkaanse HSL
Schulden teisteren Marokkaanse huishoudens
Marokko maakt flinke winst met verkoop gemeenschappelijk grond
Marokkaanse dirham in opmars
China wil in Marokkaanse Sahara investeren
Belastingverlaging in Marokko: niet iedereen tevreden