27 augustus 2022 - 11:00 - Marokko
Op 24 augustus 2021 heeft Algerije de diplomatieke betrekkingen met Marokko verbroken. Iets meer dan een jaar na de breuk, is er niets veranderd aan deze status quo. De betrekkingen tussen de twee buurlanden blijven gespannen en er zijn geen tekenen van verzoening in zicht.
De verbreking van de betrekkingen tussen de twee landen op 24 augustus 2021 kwam er nadat het Algerijnse ministerie van Buitenlandse Zaken de "vijandige handelingen" van Marokko in verband met de vermeende spionage van hoge ambtenaren aan de kaak had gesteld. Ook de eis van de Omar Hilal, permanente vertegenwoordiger van Marokko bij de Verenigde Naties, om zelfbeschikking te krijgen voor de regio Kabylië heeft een rol gespeeld. Enkele maanden later, in oktober, sloot Algerije de Maghreb-Europa gaspijpleiding die het land via Marokko met Spanje verbindt.
Lees ook: Betrekkingen Saoedi-Arabië en Algerije verslechteren door Marokko
In werkelijkheid is de Sahara echter altijd de bron van conflicten tussen de twee landen geweest. Algerije steunt het Polisario-front tegen Marokko. In december 2020 erkende de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump publiekelijk de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara in ruil voor de normalisatie van de betrekkingen tussen Marokko en Israël. Dit is de zogenaamde Abraham-overeenkomst. Deze nieuwe alliantie vindt geen weerklank in Algerije, dat vreest voor meer militaire samenwerking tussen Rabat en Tel Aviv.
Ook Spanje lijdt onder de crisis tussen Algerije en Marokko over de kwestie van de Sahara. Na moeilijkheden bij de levering van Algerijns gas als gevolg van de sluiting van GME, bevindt Madrid zich in een crisis met Algiers. Pedro Sanchez zegde zijn steun toe aan het Marokkaanse plan voor autonomie van de Sahara, dat wordt beschouwd als "de meest serieuze, realistische en geloofwaardige basis" voor een oplossing van het conflict. Algerije veroordeelde het besluit van Spanje en schortte zijn verdrag van vriendschap, goed nabuurschap en samenwerking met het Europees land op.
Lees ook: Alliantie Marokko en Israël boezemt Algerije angst in
Het is niet de eerste keer dat Marokko en Algerije hun diplomatieke betrekkingen verbreken. In 1976 verbrak Koning Hassan II de diplomatieke betrekkingen met het Algerijnse militaire regime na de erkenning door Algiers van de Democratische Arabische Republiek Sahrawi. Op 24 augustus 1994 leidde de moord op twee Spaanse toeristen in Marrakech door Algerijnse terroristen tot een diplomatiek conflict. Marokko eiste van Algerijnen een visum om zijn grondgebied te betreden, waarop Algerije zijn grenzen met Marokko sloot.
Marokko verwacht sterke daling prijs benzine
Afrika Cup 2025: dit zijn de 24 landen die gekwalificeerd zijn voor Marokko
Marokko opent grenzen voor olijfolie
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
Marokko opent grenzen voor olijfolie
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
Designprijs voor elektrische mini-auto uit Kenitra
Marokkanen eisen meer rechten voor dieren
Grote brand verwoest textielfabriek in Tanger (video)
Arrestaties na gewelddadige rellen in Nador