2 oktober 2021 - 10:40 - Wereld
De crisis tussen Marokko en Algerije neemt zorgwekkende vormen aan. De twee buurlanden en Maghrebijnse mogendheden, zijn verwikkeld in een wapenwedloop over de aanschaf van gevechtsdrones. De situatie baart sommige analisten zorgen.
Marokko heeft deze week een eerste partij van de 13 Bayraktar TB2 drones ontvangen, dat zijn Turkse gevechtsdrones die het koninkrijk in 2019 heeft besteld. Het heeft ook vier Amerikaanse Reaper-drones aangeschaft voor de Marokkaanse strijdkrachten "om voorbereid te zijn op elk gevaar en omwille van de recente vijandelijkheden", aldus het forum Far-Maroc, gespecialiseerd in militaire aangelegenheden. Ze expliciteren daarbij dat het militair personeel de afgelopen weken heeft kunnen profiteren van een opleidingsprogramma in Turkije.
Lees ook: Algerijnse leger ziet Marokko als bedreiging
Algerije beschikt reeds over zes soorten drones, waaronder vier aanvalsdrones. Het land verwacht ook nog 24 WingLoong II- lange-afstandsaanvalsdrones, die besteld zijn bij het Chinese AVIC, waarvan de eerste leveringen gepland zijn voor eind 2021.
De aankoop van gevechtsdrones, die in feite massavernietigingswapens zijn, vindt plaats in een context van een aanzienlijke diplomatieke crisis tussen Algerije en Marokko, die nog verergerd wordt door de normalisering van de diplomatieke betrekkingen tussen Marokko en Israël en de erkenning door de Verenigde Staten onder Trump van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara.
De situatie escaleerde toen Algerije op 25 augustus zijn diplomatieke betrekkingen met Marokko verbrak en daarnaast ook afzag van de verlenging van het contract voor de exploitatie van de Maghreb-Europa Gaspijpleiding, dat eind oktober afloopt. Algerije heeft op 22 september ook besloten zijn luchtruim te sluiten voor alle Marokkaanse burger- en militaire vliegtuigen.
Lees ook: Turkse drones aan Marokko geleverd
De jarenlange wapenwedloop tussen Algerije en Marokko "zal waarschijnlijk ontaarden in een conflict van geringe intensiteit", aldus Souleymane Cheikh Hamdi, een Mauritaanse deskundige op het gebied van de internationale veiligheid. "Een conflict van geringe intensiteit dat snel kan worden ingedamd, is in de komende maanden zeer waarschijnlijk, indien de dynamiek van de escalatie niet wordt omgekeerd," verklaart de deskundige. Hij sluit wel de mogelijkheid uit van "een totale oorlog tussen de twee broederlanden, om verschillende redenen die verband houden met de betrekkingen met de Europese Unie".
Afrika Cup 2025: dit zijn de 24 landen die gekwalificeerd zijn voor Marokko
Marokko opent grenzen voor olijfolie
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Mysterieuze verdwijning Fadela (50) in Frankrijk
Spaanse boeren woedend over Marokkaanse concurrentie
Sahara: Polisario valt Frankrijk aan