Zoeken

Marokko’s ’groene goud’ krijgt concurrentie

19 september 2024 - 12:10 - Economie

©

Marokkaanse avocado’s zijn geliefd in Europa vanwege hun kwaliteit en snelle levering. Maar er is een nieuwe speler op de markt: Colombia. "We concurreren vooral met Colombia, omdat we in dezelfde periode exporteren", zegt Abdellah Elyamlahi, voorzitter van de Morocco Avocado Association (MAVA).

Marokko exporteerde vorig seizoen ongeveer 60.000 ton avocado’s, 90% van de totale productie. Daarvan ging 80% naar Europa en 20% naar Rusland. Colombia exporteerde bijna het dubbele naar meer dan 30 landen, voornamelijk naar Noord-Amerika en Europa.

Lees ook: Avocado’s: het groene goud dat Marokko uitdroogt

Het koninkrijk zet in op zijn nabijheid tot Europa, de kwaliteit van zijn avocado’s en het uitbreiden van het teeltgebied om de concurrentie met Colombia aan te gaan. "De korte afstand tot Europa is een groot voordeel, want we kunnen binnen een paar dagen leveren. Onze Zuid-Amerikaanse concurrenten doen er ongeveer drie weken over, en in die tijd kunnen de prijzen stijgen door wisselkoersschommelingen", aldus Elyamlahi.

Lees ook: Marokko: record avocado-export, maar aan welke prijs?

Marokko teelt verschillende soorten avocado’s, waaronder gladde avocado’s zoals de Zutano en Fuerte, die tussen juni en augustus worden geoogst, en de belangrijkste variëteit, de Hass, die tussen oktober en april wordt geoogst. "Dit jaar verwachten we een goede oogst van de Hass avocado dankzij gunstige weersomstandigheden en een succesvolle eerste bloei eind februari", zegt de MAVA-voorzitter. "De bestaande bomen leveren een betere opbrengst, die gemiddeld 10 ton per hectare zou moeten bedragen." Dit zal naar verwachting leiden tot een totale productie van 75.000 ton.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team