Zoeken

Marokko stuurt blusvliegtuigen naar brandend Portugal

19 september 2024 - 09:40 - Marokko

©

Marokko heeft gehoor gegeven aan de internationale noodoproep van Portugal, dat momenteel wordt geteisterd door meerdere bosbranden. Het koninkrijk land heeft vier blusvliegtuigen van het type Canadair gestuurd om de Portugese brandweer te ondersteunen in hun strijd tegen de vlammenzee.

De branden hebben al tienduizenden hectaren bos in het midden en noorden van Portugal in de as gelegd, waardoor families dakloos zijn geworden en alles kwijt zijn. Duarte Costa, hoofd van de Portugese Civiele Bescherming, verklaarde tegenover CNN dat de Marokkaanse blusvliegtuigen naar verwachting woensdag werden verwacht om de uitgeputte Portugese brandweerlieden te helpen.

Lees ook: Marokko schaft nieuwe watervliegtuigen aan

Ook Spanje, Italië en Frankrijk hebben elk twee blusvliegtuigen gestuurd nadat de Portugese regering maandag hulp had gevraagd via het Europese mechanisme voor civiele bescherming. Costa benadrukte de ernst van de situatie: "We bevinden ons in een kritieke situatie, aan de grenzen van onze capaciteit. Daarom vragen we hulp van het Europese mechanisme, Spanje en Marokko."

Lees ook: Bosbrand woedt op berg Tiziran in Chefchaouen

De bosbranden in Portugal hebben tot nu toe zeven mensenlevens geëist, waaronder vier brandweerlieden en drie burgers. Tientallen huizen zijn verwoest en enorme stukken bos zijn in vlammen opgegaan. De regering heeft de noodtoestand uitgeroepen in alle getroffen gemeenten, waardoor hulpverleners toegang krijgen tot privéterreinen. Meer dan 5000 brandweerlieden zijn momenteel actief in de strijd tegen het vuur. De Portugese Nationale Garde (GNR) heeft sinds zaterdag zeven mensen gearresteerd die worden verdacht van brandstichting in de districten Leiria, Castelo Branco, Porto en Braga.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team