26 maart 2025 - 11:20 - Marokko
Marokko, ooit de grootste producent en exporteur van cannabis ter wereld vóór Afghanistan, is in de loop der tijd een toevluchtsoord geworden voor drugshandelaren. De oorzaak is dat "en deel van de Marokkaanse politieke en bestuurlijke elite betrokken is bij drugshandel".
"Als Marokkaanse cannabis zo gemakkelijk Frankrijk binnenkomt, komt dat grotendeels doordat Parijs en Rabat gemeenschappelijke geopolitieke belangen hebben, waarvan de instandhouding ten koste gaat van de strijd tegen de handel", analyseert Fabrice Rizzoli, politicoloog en specialist in zware criminaliteit, in zijn artikel "Frankrijk in het hart van de drugshandel: een geopolitieke blik". Hij wijst naar de Marokkaanse politieke en bestuurlijke elite:"Enerzijds is een deel van de Marokkaanse politieke en bestuurlijke elite betrokken bij drugshandel via corruptiepraktijken; anderzijds is Marokko een belangrijke bondgenoot van Frankrijk in de strijd tegen het jihadisme in Noord-Afrika en in de strijd tegen illegale immigratie. Daarom blijft de cannabishandel bestaan".
Lees ook: Escobar-zaak: Marokkaanse militairen betrokken bij drugssmokkel naar Algerije
In december 2023 bracht de Malinees El Hadj Ahmed Ben Ibrahim, een beruchte drugshandelaar die bekend staat als de "Escobar van de woestijn", Saïd Naciri, toen voorzitter van voetbalclub Wydad Casablanca, en Abdenbi Bioui, voorzitter van de regio Oriental, ten val. Deze twee Marokkaanse figuren worden vervolgd voor hun betrokkenheid bij de export van cannabis. De Malinees, wiens moeder van Marokkaanse afkomst is, staat bekend om het importeren van cocaïne naar West-Afrika. Hij zit gevangen in de lokale gevangenis van Ain Sebaâ.
Volgens Florian Manet, voormalig directeur van de onderzoeksafdeling van de Franse maritieme gendarmerie, zet de "maritimisering" de handel in cannabis en cocaïne in Marokko voort. De drugs worden verborgen in containers. "Als je een containerschip van 20.000 TEU’s hebt, hoe kun je dan zo’n massa in korte tijd controleren? Als een magistraat besluit om een van deze schepen in de haven vast te houden voor inspectie, wie betaalt dan de enorme financiële compensatie?", vraagt Rizzoli zich af.
Lees ook: ’Pablo Escobar van het Noorden’ Mounir Erramach vrij na 22 jaar cel
De drugs passeren de haven van Tanger Med in de Straat van Gibraltar, die bekend staat om de goederenstromen uit de hele wereld die vervolgens uiteenvallen in secundaire stromen die moeilijk te traceren zijn. In 2024 passeerden meer dan 10 miljoen TEU-containers Tanger Med (18,8% meer dan in 2023), waardoor het de grootste in de Middellandse Zee is, vóór Algeciras (Spanje). Helaas zal de handel in drugs en cocaïne niet snel stoppen. "De intentie om een nieuwe haven te bouwen, in de geest van Tanger Med, aan de Atlantische kust bij Dakhla, zou het probleem kunnen vermenigvuldigen en de positie van Marokko in de wereldwijde drugshandel verder kunnen vergroten", merkt Manet op.
Chaos voor Royal Air Maroc-vluchten vanaf Brussel?
Pro-Palestijnse protesten in Marokko beïnvloeden oorlog in Gaza
El Aroui en Nador vechten om nieuw stadion
Marokko verplicht elektronische betaling tegen grondfraude
Marokko verbiedt vliegverkeer boven gevoelige militaire bases
Ziekenhuis Midar heropend na waterschade
Pro-Palestijnse protesten in Marokko beïnvloeden oorlog in Gaza
Marokko verbiedt vliegverkeer boven gevoelige militaire bases
Ziekenhuis Midar heropend na waterschade
Ex-minister zorgt voor ophef met pleidooi voor sociale mix in Marokko
Aardbeving schudt regio Chefchaouen op
Marokko is "geen oorlogszuchtig land", maar...
Zeldzame zonsverduistering zichtbaar vanuit Marokko
Marokkaanse tienermeisjes slachtoffer geweldsspiraal