Zoeken

Marokko’s cannabisboeren komen uit de schaduw

30 juli 2024 - 17:10 - Marokko

©

Twee jaar geleden begon Abdesselam Ichou legaal cannabis te kweken in het verarmde Rif-gebied, nadat Marokko de teelt ervan voor medicinale en industriële doeleinden legaliseerde. Hij is nu een van de duizenden boeren die legaal cannabis verbouwen, waardoor de illegale handel in Marokko, ’s werelds grootste producent van cannabishars, onder druk komt te staan.

"Ik had nooit gedacht dat ik op een dag cannabis zou kunnen kweken zonder de angst om gearresteerd te worden," zegt Ichou trots, terwijl hij zijn weelderige planten laat zien. Hij oogstte vorig jaar een recordoogst van bijna acht ton op één hectare en verkocht deze voor een goede prijs. In zijn dorp alleen al zijn er dit jaar zo’n 70 legale telers.

Lees ook: Marokko onthult label legale cannabis

Hoewel de legale cannabisteelt in Marokko nog in de kinderschoenen staat, is de oppervlakte van legale gewassen in een jaar tijd vertienvoudigd. Dit is echter nog steeds een fractie van de 55.000 hectare die in 2019 illegaal werd verbouwd.

De overheid hoopt met de legalisering de levensomstandigheden van boeren te verbeteren en de illegale handel terug te dringen. "Legalisatie is de juiste weg," zegt Said El Gueddar, een andere legale teler.

De focus ligt nu op het ontwikkelen van lokale cannabisvariëteiten die beter bestand zijn tegen droogte, zoals de beldia. Ook wordt geïnvesteerd in de verwerking van cannabis tot verschillende producten, zoals CBD-olie en voedingssupplementen.

Lees ook: Cannabis: nieuwe kansen voor Chefchaouen, Al Hoceima en Taounate

Hoewel de legalisering vooruitgang boekt, blijft het een uitdaging om de illegale sector volledig te absorberen, zegt Mohamed El Guerroudj, hoofd van de Marokkaanse cannabis waakhond ANRAC. De prioriteit ligt nu bij het verbeteren van de levens van de bevolking die economisch afhankelijk is van de plant.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team