Zoeken

Marokkaanse luchthavens zetten in op digitale revolutie

9 september 2024 - 19:40 - Marokko

©

Marokko zet vol in op de modernisering van zijn luchthavens, met het oog op het WK voetbal in 2030 dat het samen met Spanje en Portugal zal organiseren. Het nationale luchthavenbedrijf ONDA gaat het passagiersproces volledig digitaliseren.

In een reactie op vragen van een parlementslid heeft de minister van Transport en Logistiek aangekondigd dat het ONDA "de volledige digitalisering van het passagiersproces op de luchthaven Rabat-Salé zal invoeren als een proefproject, dat vervolgens zal worden uitgebreid naar de luchthaven Mohammed V in Casablanca". De voltooiing van de werkzaamheden aan de nieuwe terminal van de luchthaven Rabat-Salé is gepland voor 2025.

Lees ook: Afscheid nemen op Marokkaanse luchthavens verboden

Het ONDA richt zich op "de uitbreiding en versnelling van de digitale transformatie in de luchtvaartsector", zoals uiteengezet in het strategische programma ’Takeoff 2025’. Een van de belangrijkste pijlers is de digitalisering van het passagiersproces en de beheersystemen. Dit omvat het verbeteren van de passagierservaring, het stroomlijnen van de luchthavenactiviteiten, het versterken van de coördinatie tussen verschillende betrokken partijen en het moderniseren van de managementmethoden.

Om deze doelen te bereiken, heeft het ONDA aanzienlijke financiële middelen toegewezen aan digitalisering en technisch personeel aangeworven om de ’Digital Factory’ te leiden. Deze eenheid zal verantwoordelijk zijn voor de implementatie van verschillende projecten gericht op het verankeren van de digitale transformatie in alle activiteiten van het ONDA.

Lees ook: Marokko: meeste luchthavens worden uitgebreid

Een van de concrete plannen is de uitbreiding van het gebruik van ’Egate’-poortjes op de luchthavens Mohammed V in Casablanca en Marrakech-Menara. Hierdoor kunnen passagiers die hun bagage hebben ingecheckt, eenvoudig door hun instapkaart te scannen naar de gate gaan. Daarnaast wordt er een nieuwe terminal gebouwd op de luchthaven Rabat-Salé, die als proefproject zal dienen voor de volledige digitalisering van het passagiersproces, met het oog op uitbreiding naar andere grote luchthavens in het land.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team