17 juni 2021 - 18:40 - Economie
Marokko overweegt om bilaterale afspraken die het koninkrijk heeft gemaakt met de Europese Unie over visserij, op te zeggen. Deze overweging volgt op de sancties die het Europees Parlement heeft opgelegd aan Marokko vanwege de massale overtocht van migranten naar de Spaanse stad Sebta op 17 en 18 mei.
Volgens de Spaanse krant El Español zijn de viswateren van de Marokkaanse Sahara, die worden geclaimd door het Polisario-front, een nieuwe splijtzwam tussen Marokko en Spanje. De separatistenbeweging is in beroep gegaan bij het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJ-EU) om ervoor te zorgen dat Marokkaanse vissers uit de wateren van de Marokkaanse Sahara worden geweerd. Vanwege deze rechtszaak en de sancties die het Europees Parlement heeft opgelegd aan Marokko, is het koninkrijk van plan om de visserijovereenkomst met Spanje op te schorten. Nu hebben Spaanse vissers tegen betaling toegang tot Marokkaanse viswateren.
Lees ook: Europa neemt resolutie tegen Marokko aan
Sinds Marokko en de Europese Unie in het jaar 2000 een associatieovereenkomst hebben gesloten, is het koninkrijk een belangrijke partner van de EU in de strijd tegen illegale immigratie en terrorisme.
De resolutie tegen Marokko wordt gesteund door de populisten, de socialisten, de liberalen en de groenen in het Europees Parlement. Afgelopen donderdag is de resolutie aangenomen met een stemverhouding van 397 stemmen voor, 85 stemmen tegen en 196 onthoudingen. In de tekst van de resolutie staat vermeld dat "de verergering van de politieke en diplomatieke crisis de goede, strategische, multidimensionale en bevoorrechte betrekkingen tussen Marokko en de EU en Spanje niet in gevaar mag brengen".
Lees ook: Marokko reageert op resolutie Europees Parlement
De Marokkaanse autoriteiten vinden dat er van de diplomatieke crisis met Spanje geen Europees probleem moet worden gemaakt. De reactie van Marokko liet niet lang op zich wachten. "De resolutie van het Europees Parlement verandert niets aan het politieke karakter van de crisis tussen Marokko en Spanje", meldde de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken, Nasser Bourita. Volgens hem gaan de problemen tussen beiden landen dieper dan de kwestie rondom de hospitalisatie van Polisario-leider Brahim Ghali in een Spaans ziekenhuis. Bourita meent dat er sprake is van een vertrouwensbreuk die vele oorzaken heeft.
Controverse na sloop café in Fez
Marokko vraagt Europa om Marokkanen niet te vernederen bij visumaanvragen
Zware straffen voor brutale aanval op Marokkaan in Italië (video)
Zonen Marokkaanse elite vast voor verkrachting Franse advocate
Marokkaans parlementslid betrapt met drugs voor broer in gevangenis
Twee maanden cel voor kus in Marokko
Marokkaanse SGMB-bank verkocht
BIM opent megaplatform in Marrakech
Marokko exporteert auto’s naar ruim 70 landen
VS stuurt ondernemers naar Marokko om export te vergroten
Oorlog of niet, handel Marokko-Israël bloeit op
Marokko verwacht sterke daling prijs benzine
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Belasting, btw, douane...: wat de begrotingswet 2025 voorziet